Säger ja. I hyreshusen på Terrängvägen 71–81 i Västertorp har en majoritet av de boende röstat för en ombildning. Foto: Arkivfoto: Sacharias Källdén

281 hyreslägenheter redo för ombildning

I början av året kan 281 kommunala hyresrätter i tre stadsdelar säljas och ombildas till bostadsrätter. Affärerna är värda 623 miljoner kronor.

  • Publicerad 05:37, 17 jan 2021

Under 2020 fick hyresgäster i drygt 2000 lägenheter i 22 fastigheter erbjudanden från de kommunala bostadsbolagen om en ombildning.

När året var slut hade fyra bostadsrättsföreningar svarat att de har en majoritet av hyresgästerna med sig och att de vill gå vidare och köpa loss bostäderna. Det betyder att de första ombildningarna i Grimsta, Fagersjö och i Västertorp kan gå i lås inom ett par månader.

I så fall väntar intäkter på runt 623 miljoner för de kommunala bostadsbolagen. Men affärerna är inte i hamn förrän pengarna är inne på kontot.

Här är priserna för hyresrätterna som staden vill sälja

– Även om man har enats om en tillträdesdag så är det många betalningar som ska ske samtidigt och det är faktiskt inte alltid som man i slutänden klarar finansieringen, säger Eva Nygren, strateg på Stockholms stadshus AB.

Röstade nej –  ska rösta igen

Ytterligare tre föreningar har haft köpstämmor där minst två tredjedelar av hyresgästerna har röstat för ombildningen, men i de fallen har föreningarna ännu inte formellt skickat in sina beslut till bostadsbolagen. 

I en förening har ombildningen röstats ner men styrelsen ska göra ett nytt försök, uppger Eva Nygren.

– Under den betänketid som föreningarna har så kan styrelsen hålla flera omröstningar. I det här fallet saknades några få röster för att ombildningen skulle bli av så där har föreningen inte gett upp, säger hon.

Få på plats vid köpstämmor

På grund av pandemin fick föreningarna i oktober mer tid på sig att ta formella köpbeslut. Totalt är det tio månaders betänketid från det datum då erbjudandet skickades ut.

Oppositionen har varit kritisk till att ombildningarna inte har pausats under coronakrisen. Men enligt Eva Nygren har föreningarna klarat att ha köpstämmor trots smittspridningen i samhället.

– Våra oberoende observatörer har sett att de föreningar som har genomfört stämmor har haft väldigt många fullmakter, både digitala och vanliga, och få har närvarat i lokalen. Det har istället gått att vara med digitalt till exempel via Skype och Zoom, säger hon.

Hon räknar med att alla de 22 föreningar som har fått erbjudanden av staden kommer att avsluta sina ombildningsprocesser under 2021. Totalt kan de kommunala bostadsbolagen tjäna runt fyra miljarder på försäljningarna.

Här är de första hyreshusen som ska ombildas

Under 2020 fick 22 nybildade bostadsrättsföreningar erbjudande om att köpa hyresfastigheter från Stockholms kommunala bostadsbolag. Totalt rör det sig om 2 000 lägenheter i stadsdelarna Sätra, Skärholmen, Rågsved, Hässelby gård, Grimsta, Västertorp, Fagersjö och Bagarmossen.

I 8 av de 22 föreningar som är aktuella för ombildningar har det hållits köpstämmor under 2020.

I sju av föreningarna har en majoritet röstat för en ombildning.

I en förening har hyresgästerna röstat nej.

Följande fyra föreningarna har efter sina stämmor också formellt meddelat de kommunala bostadsbolagen att de vill ombilda:

Mätbandet 1, Havsörnsvägen 6, 8, Fagersjö, 68 lägenheter. Kvadratmeterpris: 27 279 kronor.

Utslagningen 1, Terrängvägen 71–81, Västertorp, 37 lägenheter. Kvadratmeterpris: 37 700 kronor.

Tungstenen 5, Kanngjutargränd 26–30, Grimsta, 72 lägenheter. Kvadratmeterpris: 34 800 kronor.

Neonet 1, Gulddragargränd 50–52, Grimsta, 104 lägenheter. Kvadratmeterpris: 34 500 kronor.

Visa merVisa mindre