SKOTT. Det var i januari 2020 som mordet skedde. Minst 26 skott avlossades, 17 patronhylsor hittades på platsen. Foto: Stefan Källstigen

24-åring döms till nästan 18 års fängelse för mordet i Kungens kurva

Den åtalade 24-åringen döms till nästan 18 års fängelse för dödsskjutningen i Kungens kurva förra året. De två andra åtalade frikänns.

  • Publicerad 11:05, 14 apr 2021

Det var den 18 januari 2020 som en 25-årig man sköts ihjäl i en bil på bensinmacken Cirkle K i Kungens kurva. Han träffades av nio skott.

En då 27-årig man som också satt i bilen, klarade sig oskadd. Han pekas ut som gängledare och den huvudsakliga måltavlan. Hans flickvän, som precis skulle kliva in i bilen skottskadades, bland annat i huvudet, men överlevde.

Minst 26 skott avlossades mot bilen, 17 träffade.

Skotten avlossades från en annan bil. Föraren av den bilen, en 24-årig man, åtalades i februari för mord och försök till mord. Två andra män i 20-årsåldern åtalas för medhjälp till försök till mord. Alla tre häktades, men två av de tre släpptes ur häktet när huvudförhandlingen avslutades. Den ene har dock fortsatt varit häktad eftersom han är åtalad i den andra stora rättegång som pågår mot Vårbynätverket.

Efter massgripanden mot Vårbynätverket: "Droghandeln pågår för fullt"

Mordet i Kungens kurva tros vara del i en konflikt mellan Vårbynätverket och en annan kriminell gruppering som pågått under flera år.

Gängkonflikt i Vårby gård bakom mordet i Kungens kurva

Oklart vem eller vilka som sköt

Det är inte klarlagt vem eller vilka som sköt. Men tingsrätten anser det bevisat, bland annat genom övervakningsfilm, att 24-åringen kört den aktuella bilen och att han varit medveten om att det från bilen skulle skjutas för att döda. Det har varit fråga om en massiv eldgivning med två pistoler mot den andra bilen. Skjutningen har präglats av en total likgiltighet inför vad effekten skulle bli i fråga om dödsfall och skador, står det i domen.

Tingsrätten anser att han ska dömas för mord och mordförsök till fängelse i 18 år. Eftersom han suttit häktad i nästan 14 månader har straffet bestämts till fängelse i 17 år och 10 månader.

24-åringen förnekat att han kört bilen.

De två andra män som åtalades för medhjälp till mordförsök frikänns. Tingsrätten anser inte att utredningen räcker för att de ska kunna dömas. En av männen döms för falskt alarm, för att ha orsakat en onödig polisutryckning.