Nu har domen kommit. Åklagare och polis ser händelserna i Hammarbyhöjden och Gullmarsplan den 20 januari som ett led i konflikten mellan de kriminella nätverken Dalennätverket och nätverket Foxtrot.

I den utsatta lägenheten bodde anhöriga till en person med kopplingar till Dalennätverket. De planerar att flytta efter det som hänt.

– Vi skulle vilja prata med någon som kan hjälpa oss leva ett normalt liv, säger en av dem i ett förhör med polisen.

På fredagen den 20 januari hade en nu dömd 23-årig man hämtat upp två minderåriga pojkar i Haninge.

I den kraschade bilen hittade polisen kulsprutepistolen och två telefoner som kunde användas i det efterföljande utredningsarbetet. Den nu dömde 23-åringen dömdes den 21 juli även för människorov i ett annat mål.

I den kraschade bilen hittade polisen kulsprutepistolen och två telefoner som kunde användas i det efterföljande utredningsarbetet. Den nu dömde 23-åringen dömdes den 21 juli även för människorov i ett annat mål.

Polisen

I Hammarbyhöjden skulle pojkarna skjuta genom den angivna lägenhetsdörren.

– Han sa – skjut hela... inne... skjut alla skott inne, berättar en av pojkarna i polisförhör.

I förhör har pojkarna berättat om kvällen och hur de känt sig hotade av föraren. Men vapnet de skulle använda fungerade aldrig.

Ledig man anade oråd

I samma veva hade en granne och en förbipasserande fattat misstankar. Grannen hörde klickljud och larmade polisen. Den förbipasserande, som är anställd hos polisen, drog öronen åt sig. En väntande bil och mörkklädda unga personer fick honom att ana oråd.

När polisen kom rivstartade den 23-årige föraren bilen. En farlig färd genom Hammarbyhöjden slutade med en smäll i rondellen på Gullmarsplan.

Polisen grep de minderåriga pojkarna som satt kvar i bilen. De fördes till Astrid Lindgrens barnsjukhus för omvårdnad och inledande förhör. Senare greps 23-åringen som flydde och gömde sig under en båtpresenning i Årstaviken.

Chattar bland bevisen

Mannen, som nu dömts till sju års fängelse, nekar till anklagelserna om att han varit inblandad i planeringen av en skjutning. I förhör har han sagt att han varken försökt få vapnet att fungera eller instruerat pojkarna. För rätten har 23-åringen uppgett att han trott att hans uppdrag varit att köra ett föremål från en adress till en annan i Stockholm, och när han fick höra om skjutningsplaner tänkte han att det var för att skrämmas.

Men enligt rätten som bland annat lutar sig mot förhör med pojkarna och krypterade chattar är mannens inblandning i planeringen bevisad.

Domstolen landade i försök till mord med hänvisning till att han varit likgiltig till vad som kunde hända om vapnet fungerade och skotten gick in till de boende i Hammarbyhöjden.