Konst. Ett axplock av den konst som kommer att visas. Tove Rogstads "Närhet", Marika af Trolles "Blåtimmen i Bolidens ljus", Sanna Hagströms "Dimmig morgon" och Hanna Martinssons "Ljuset". Foto: Tove Rogstad, Marika af Trolle, Sanna Hagström, Hanna Martinsson

23 konstnärer visar sina alster under konstrundan

Konstrundan är tillbaka i den traditionella formen igen. Tyresökonstnärer visar upp sina alster den här veckan.

  • Publicerad 13:26, 19 nov 2021

Konstrundan Tyresö, som arrangeras av föreningen med samma namn, har blivit en tradition. Förra hösten blev den dock digital i coronapandemins spår.

I år går konstrundan att uppleva på det traditionella sättet igen.

– Det är kul att kunna träffas igen och härligt att få visa vad vi har gjort under pandemin. Jag tror att det kommer att bli en fin konstupplevelse, säger Sanna Hagström, en av konstnärerna som deltar.

Ställer ut i kyrkan

Den här veckan bildar verk från de tjuogtre konstnärerna en gemensam utställning. Det här året blir utställningen i Bollmoradalens kyrka i stället för i Tyresö slott.

Till helgen öppnar de flesta av konstnärerna upp sina ateljéer för besök medan andra visar sina verk i till exempel ett kafé eller i en inhyrd container.

En helg maxad med kultur

Öppna ateljéer under två dagar

Den gemensamma utställningen är 15–21 november i Bollmoradalens kyrka.

Helgen 20–21 november klockan 11–17 håller konstnärer sina ateljéer eller utställningar öppna. Kartor finns att hämta i till exempel de tre biblioteken och i kommunens servicecenter. Konstnärerna som deltar har också kartor.

Du hittar också kartan på föreningens hemsida där det finns mer info.

Visa merVisa mindre

– Det är som tre besökskluster – ett i Trollbäcken, ett runt Bollmora och ett i gamla Tyresö, säger Sanna Hagström.

Blandade konstformer

Konstformerna är varierande. Det kommer att visas till exempel tavlor målade i akryl, i olja och i akvarell. Det kommer också att finnas keramik, installationer och fotografier.

Alla konstnärer som deltar bor eller har ateljé i Tyresö kommun.

– Det som är roligt med konstrundan, tycker jag, är också att man lär känna andra konstnärer. Fast man har olika konstformer kan man inspireras av varandra, utvecklas och diskutera, säger Sanna Hagström.

Under pandemin har föreningen ordnat två konstrundor i skogen nära Alby friluftsområde.