Kommunens inspektörer gjorde upptäckten i höstas när de skulle följa upp en invändig renovering som ägarna fått godkänt att göra.
– Då såg vi att förändringarna inte var i linje med bygganmälan och att de gått emot domslutet och rivit byggnaden, säger Åsa Bergström, chef på miljö- och byggnadsförvaltningen.
Bottenvåning och källare var riven och ett nytt hus hade börjat byggas. Kommunen meddelade byggstopp. Trots det revs resterande delar av huset.
Sanktionsavgiften, som motiveras med att "den utförda rivningen av villan innebär stora negativa konsekvenser för omgivande kulturmiljö", ligger på 547 000 kronor.
Hela Råsunda villastad är klassat som ett kulturhistoriskt viktigt område. Den aktuella 20-talsvillan i två plan anses dessutom ha varit mycket lik sitt ursprungliga "herrgårdsinspirerade" utseende när den revs.
Ansökte om rivningslov
Ägarna, där mannen är en topp i techbranschen, köpte huset för fem år sedan. Parets idé var från början att riva det och bygga ett nytt. I ansökan framhölls att huset var fullt av mögel och att det inte fanns något kvar i originalskick värt att bevara.
Staden sa nej med hänvisning till områdets värde. Husägarna överklagade, men både länsstyrelsen och miljödomstolen gav dem avslag.
Det de däremot fick okej till, vintern 2018, var alltså en renovering: ändrad planlösning, ny ventilation och trappa bland annat.
När Mitt i Solna når en av husets ägare berättar hon att de i samband med renoveringen märkte att huset var i sämre skick än de trodde och att de rev väggplank och övervåning i tron att det inte krävdes lov.
– Vi borde sökt om det först, det är my mistake. Jag får en fet bot och det accepterar jag. Sen kan jag tycka det är märkligt att mögliga plankor som inte syns utifrån kan ha ett kulturhistoriskt värde, säger hon.
"Står utanför och fotar"
Även om de tidigare velat riva huset, var inte det avsikten, intygar ägaren, som är chockad över uppståndelsen.
– Folk står ju utanför och fotar. Grannarna tror att vi är sådana där "rikingar" som river ett fint gammalt hus, tar lite böter och bygger upp ett nytt. Det hade gått betydligt snabbare. Målet har varit att återskapa huset som det såg ut från början med samma mått och fasad. Men så blev det ändå pannkaka av allting.
Ägarna håller inte med om kommunens bedömning av huset, alla ursprungliga värden hade renoverats bort när de köpte den, menar de. De skickade nyligen in en ansökan om rivningslov i efterhand, inte heller det godkändes.
Hur det blir framåt är oklart. Husägaren säger att hon egentligen bara vill lämna allt, men att kommunen kräver att ett hus uppförs.
Då måste de dock först få bygglov och startbesked.
– Vi har fått in bygglovsansökan och förslaget är under handläggning, säger Åsa Bergström.