DÖMS. 20 personer döms för narkotikabrott vid Södertörns tingsrätt. En av dem stod åtalad för människohandel för att ha använt minderåriga som knarkkurirer, vilket ogillades av domstolen och som friar mannen på åtalspunkten. Foto: Zernell Zandra

20 personer döms för narkotikabrott i Vårberg

Ett 20-tal personer döms vid Södertörns tingsrätt för narkotikabrott för att ha styrt droghandeln i Vårberg. En av de dömda åtalades också för människohandel för att ha utnyttjat minderåriga som knarkkurirer, ett åtal som ogillas av domstolen.

  • Publicerad 11:23, 3 feb 2021

Det var under stora delar av hösten och vintern förra året som rättegången hölls i det uppmärksammade fallet där ett 20-tal personer står åtalade för narkotikabrott, i åldrarna 17 – 27 år.

Stökig rättegång om minderåriga knarkkurirer avslutad

Enligt åklagaren har flera av de åtalade kopplingar till ett större kriminellt nätverk som har styrt droghandeln i Vårberg.

Årslånga fängelsestraff

I dag, onsdag, meddelades domen vid Södertörns tingsrätt, och då stod det klart att 20 av de åtalade döms för narkotikabrott. Sju av dem döms för grovt narkotikabrott.

– Utredningen visar att verksamheten bedrivits organiserat med en försäljningsplats i en trappuppgång med narkotikagömmor samt med förvaring av narkotika i förrådsutrymmen, där också förpackning skett. Omfattande samarbete mellan personerna har ägt rum och marknadsföring har skett via en särskild telefon, säger rättens ordförande Sara Rosén, i ett uttalande.

De döms till fängelse mellan ett år och två år och tio månader. Då har domstolen också tagit hänsyn till de dömdas låga ålder och att de suttit häktade sedan rättegången avslutades i december. En person döms till ungdomsvård.

Frias från människohandel

27-åringen, som enligt polisen är gängets ledare, stod också åtalad för människohandel för att ha utnyttjat minderåriga som knarkkurirer. En anklagelse han nu frias från. Det är första gången som lagen använts på det viset, och domen är prejudicerande.

Enligt tingsrätten har bevisningen för åtalet på den här punkten inte varit tillräcklig.

– Enbart den omständigheten att den tilltalade har haft några enstaka telefonsamtal i narkotikarelaterade frågor med dem är inte tillräckligt för att det ska anses utrett att denne också rekryterat ungdomarna, säger Sara Rosén.

"Räcker att de exploateras"

För att fällas för människohandel krävs i vanliga fall att man använt "otillbörliga medel" för att ha rekryterat någon i syfta att exploatera dem. Men när offret är under 18 behöver de inte ha tvingats in i det.

– Det räcker att de har exploaterats, vi behöver inte visa att det använts otillbörligt medel. Det spelar alltså ingen roll att de varit med av egen fri vilja, förklarade kammaråklagare Lars Ågren efter att rättegången avslutats.

Borgarrådet bitter

Stockholms socialborgarråd Jan Jönsson (L), tycks vara långt ifrån nöjd.

– Dagens dom visar att det både är riskfritt – och lönsamt – för äldre gängkriminella att locka in barn och unga i kriminalitetens fördärv. Vi har inte idag den lagstiftning som krävs för att skydda barn och unga, säger han i ett pressmeddelande.