Konjukturen har slagit hårt mot bostadsbranschen.

För att byggandet inte helt ska stanna av måste de kommunala bostadsbolagen köra på. Det var majoritetens besked när budgeten för 2024 släpptes.

– Om våra allmännyttiga bostadsbolag skulle dra i nödbromsen nu skulle vi se en krasch i byggbranschen, sa Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

Noll byggstarter

Byggmålen om 3 500 under mandatperioden står fast. Några mål på årsbasis har man inte, eftersom man vet hur tufft det är just nu.

Och tur är kanske det. För varken Svenska Bostäder eller Familjebostäder komma kunna byggstarta något i år. Inte en enda bostad.

– Däremot byggstartar Stockholmshem cirka 286 stycken, så på totalen har allmännyttan haft möjlighet att byggstarta strax under 300 i år.

Öka i snabb takt

Det är inte bara den svåra ekonomin som är orsaken till de låga siffrorna. Allmännyttan har också fått få markanvisningar, menar Clara Lindblom.

Så hur ska man nu klara de satta målen? Clara Lindblom hoppas att man under 2024 kommer byggstarta cirka 500 bostäder, för att sedan öka i snabb takt.

–  Och vi tittar också på möjligheten att ta över bostadsrättsprojekt och göra om det till allmännytta.