Det var i maj 2022 som ett paket kontrollerades hos en paketdistributör i Järfälla. I paketet hittade man en tårgaspistol som var adresserat till en 19-årig man i Järfälla.

Två veckor senare gjordes en husrannsakan hos mannen och där hittade polisen en manual till pistolen samt ett visitkort från hemsidan där de beställdes. I domen från Attunda tingsrätt framgår det att pistolerna enkelt kan modifieras så att de kan avfyra skarp ammunition.

Sålde till kriminella

Det visade sig att 19-åringen gjort nio beställningar av liknande vapen tidigare. Vid det första tillfället var han bara 16 år gammal.

I polisens förundersökning framgår det att mannen genom chattar sålt vapnen till personer med kopplingar till kriminella nätverk – något han enligt domen var införstådd med.

Erkänner brott

Han var också medveten om att vapnen kunde modifieras då han hade det som försäljningsargument till köparna. Han erkänner brott men hävdar att brottet ska anses vara av normalgraden. Men enligt tingsrätten har försäljningen av vapnen varit systematisk och pågått i flera år vilket enligt tingsrätten innebär att brottet ska anses vara grovt.

Han döms för grov vapensmuggling i nio fall och grov smuggling i ett fall. 19-åringen är inte dömd sedan tidigare och var 18 år vid det senaste brottet. Enligt tingsrätten ska han därför dömas till tre månaders fängelse och skyddstillsyn.