Region Stockholm ska borra fram en ny tunnelbanelinje mellan Fridhemsplan och Älvsjö, men först behöver man spränga fram arbetstunnlar till och från Fridhemsplan.

Dessa tunnlar ska börja vid en instängslad arbetsplats någon annanstans på Kungsholmen: Antingen intill rondellen vid Lindhagensplan där en mack står i dag eller i den gröna slänten mellan Norr Mälarstrand och Rålambshovsleden.

Startade lista

Det senare förslaget har väckt starkast känslor och mött protester från många håll.

Måns Tham och Emmy Tollin som båda bor i närheten av den planerade arbetsplatsen vid Rålis har startat en namnlista mot planerna.

– Vi märkte att många inte hade förstått vad som är på gång och vilka konsekvenser det skulle få, säger Emmy Tollin.

Förra söndagen lämnades listan till politiker och tjänstemän i stad och region. Över 1600 digitala underskrifter hade då kommit in – i början av den här veckan hade över 1900 personer skrivit under.

150 personer kom till mötet då protestlistan överlämnades. Mårten Risdal (S) ordförande i stadsdelsnämnden och MP:s Martin Hansson var några av dem som var där.

150 personer kom till mötet då protestlistan överlämnades. Mårten Risdal (S) ordförande i stadsdelsnämnden och MP:s Martin Hansson var några av dem som var där.

Staffan Andersson

Måns Tham och Emmy Tollin vill nu att politiker och tjänstemän i staden och regionen tillsammans ser till att macken vid rondellen flyttas och gör plats för arbetstunnelns början där i stället för i slänten.

Arkitekten och stadsplaneraren Måns Tham har under året haft guidade visningar om hur Rålambshovsparken är skapad under funktionalismen då parkerna skulle efterlikna ett naturligt landskap. Han brukar även berätta om hur de olika delarna Kungsholmens parkstråk hänger ihop.

"Dumt att ta bort träd"

Han säger att stadsträdgårdsmästaren Holger Blom jobbade med dalgångsparker och att Rålis är en sådan tack vare just slänterna vid Norr Mälarstrand och mot Västerbron. De gröna slänterna och höjdskillnaderna gör att besökarna bäddas in i mitten av parken.

– Och slänten är parkmark. Träd renar luften, skapar svalare klimat i värmeböljor och gynnar biologisk mångfald. Det är dumt att ta bort träd som stått där i 80 år.

Handlar det även om att ni inte vill ha en byggarbetsplats nära era bostäder?

– Jag tror att det är jätteviktigt att alla engagerar sig i sin närmiljö för då blir det en bättre stad. Staden hänger ihop och tillhör alla stockholmare, inte bara oss som bor här. Den här närmiljön är större än så och berör jättemånga även om Rålambshovsparken är mig särskilt kär eftersom jag tillbringar tid där varje dag, säger Måns Tham.

– Och som stadsplanerare vet jag att man måste tänka först och gräva sedan. Det gjorde de när de anlade parken och det bör vi göra igen innan man gräver upp parkens norra kant.