Dömd. 19-åringen har inte bestämt ännu om han ska överklaga domen. Foto: Sofia Ekström

19-åring dömdes för våldtäkt mot barn

En 19-årig man som haft sex med en 12-årig flicka vid en flyktingförläggning i Åkersberga dömdes för våldtäkt mot barn. Enligt mannen, som nekar till brott, trodde han att flickan var 18 år.

  • Publicerad 10:29, 1 okt 2020

Vi överväger att överklaga

Fängelse i ett år och två månader, över 110 000 kronor i skadestånd och utvisning ur landet i tio år.

Det blev straffet för en 19-årig man som dömdes för våldtäkt mot barn, för att ha haft sex med en 12-årig flicka han stämt möte med i Åkersberga.

– Han blev så klart oerhört ledsen över domen, säger 19-åringens försvarare, advokat Mattias Ahlkvist till Mitt i.

– Det är ju så att han döms för omedveten oaktsamhet. Vi överväger att överklaga domen.

Bekanta på Snapchat

Enligt domen hade flickan och hennes kompis blivit bekanta med 19-åringen genom den sociala appen Snapchat, som främst används av ungdomar. I början av augusti bestämde de att de skulle ses vid en flyktingförläggning i Åkersberga och reste dit, men sedan går uppgifterna isär.

Ord mot ord

Enligt den 12-åriga flickan hamnade hon ensam med mannen i ett rum ”som luktade knark”, där han hade sex med henne trots att hon inte ville och sa sin ålder.

Men 19-åringen säger att hon ville ha sex, att han trodde hon var 18 och att han också hört henne säga det.

Stämde träff. 12-åringen blev bekant med 19-åringen genom Snapchat. Foto: Mostphotos

Av domen framgår att flickan och hennes kamrat lämnat olika berättelser om hur de lärt känna mannen och hamnade i Åkersberga. När det gäller flickans beskrivning av mötet med mannen ansåg tingsrätten däremot att att det framstod som självupplevt.

Rätten skriver också att inget i flickans beteende eller kroppsutveckling gör att man kan anta att hon skulle vara betydligt äldre än 15 år. Därför borde 19-åringen ha tagit reda på hennes ålder, exempelvis genom att begära att få se legitimation, skriver domstolen.

Tidigare dömd

En nämndeman i rätten var skiljaktig och ansåg att han i stället borde dömts för sexuellt utnyttjande av barn till fängelse, men inte utvisas.

Så sent som i våras dömdes 19-åringen för misshandel och för att att tillsammans med andra ha rånat andra ungdomar i Åkersberga. Straffet då blev villkorlig dom och samhällstjänst.