Till vänster syns en liten del av de omfattande skador som granaten orsakade. Foto: Sara Frisk / Stefan Källstigen

19-årig man får fängelse efter granatattacken i Bro

Nu har en 19-årig man dömts till fängelse i två år efter att han kastat en handgranat mot en barnfamiljs villa i Bro sommaren 2020.

  • Publicerad 11:33, 7 maj 2021

Den 5 maj meddelade Attunda tingsrätt dom i målet mot den man som åtalats för händelserna i Bro i slutet av juni sommaren 2020.

Mitt i har i flera artiklar berättat om barnfamiljen i Bro som fick en handgranat inkastad på sin altan. Lyckligtvis kom ingen av familjens medlemmar till skada fysiskt, men vägen tillbaka efteråt har varit lång.

Pappan i den drabbade familjen: ”Vi hade polisskydd i tre månader”

Pappan i den drabbade familjen har tidigare berättat för tidningen om att de bland annat fått leva med polisskydd under tre månader efter händelserna.

19-åringen har förnekat gärningarna. Han menar att han inte ens befunnit sig på platsen. Tingsrätten å sin sida anser att åklagarens bevisning mot 19-åringen är omfattande.

Mats barn låg och sov i rummet intill när bomben exploderade

Bland annat återfanns grepen till handgranaten som detonerade utanför familjens villa i trädgården då polisen genomsökte platsen. På denna grep hittade man 19-åringens DNA. Analys av NFC visar att fyndet tyder starkt på att det rör sig om den nu dömde mannens DNA.

Attunda tingsrätt finner att den 19-årige mannen är skyldig till två av de brott han åtalats för, allmänfarlig ödeläggelse samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

I och med den fara som det inneburit för familjens liv och hälsa konstaterar tingsrätten i sin dom att straffvärdet av brottsligheten är fyra års fängelse. Med hänsyn till att mannen vid brottstillfället var 18 år så bestäms påföljden till 2 års fängelse.

Detta har hänt:

Larmet om explosionen i Bro kom till polisen klockan 23.40 på måndagskvällen den 29 juni 2020. Snabbt var en stor insats på plats vid familjens villa i centrala Bro.

Tidigare samma dag ägde en krock rum mellan den då 18-åringe mannen och pappan i den drabbade familjen. Händelsen polisanmäldes av pappan.

Mannen åtalades för allmänfarlig ödeläggelse, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt för smittning från trafikolycksplats. Nu har han dömts för två av dessa brott.

Visa merVisa mindre

Ny aktör placerar ut paketboxar i Bro

Två adresser aktuella. Från och med den här veckan så har företaget iBoxen placerat ut fyra nya paketboxar utomhus i Bro. Här kan invånare som handlar på nätet hämta och lämna sina paket.måndag 25/10 8:46