I 40 år bedrev ABF Botkyrka-Salem fritidsverksamhet i Botkyrka kommun, något de har fått ekonomiskt stöd från kommunen för att kunna fullfölja. Det samarbetet tog abrupt slut för en månad sedan efter att kommunen fått kännedom om att det bland annat förekommit narkotika och dömda bland personalen på fritidsgårdarna, enligt en kommunbegärd granskning.

https://www.mitti.se/nyheter/rapport-hasch-kokain-och-domd-personal-pa-abfs-fritidsgardar/repvci!fBZzNvy1gPT85u9Y2sFzMQ/

Beslutet att avbryta samarbetet med ABF togs av första vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, Dag Ahlse (C), då ordinarie ordförande Robert Aslan (S) ansågs jävig i situationen eftersom han till vardags arbetar på ABF:s nationella avdelning.

https://www.mitti.se/nyheter/abf-bemoter-samtliga-punkter-i-rapporten/repvck!HRrKCtHfTh3sS9dMSui7Q/

Oppositionen: Högsta ansvaret vilar hos Robert

En granskning som inleddes på begäran av kommunen konstaterar att Botkyrka kommun har fortsatt att betala ut ekonomiskt stöd till ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamheter trots att det inte funnits något formellt avtal mellan parterna sedan 2020. Totalt har knappt 18 miljoner kronor betalats ut under två år.

Beslutet att betala ut pengar till samtliga fritidsverksamhetsutövare i kommunen, däribland ABF Botkyrka-Salem, är taget av nämnden med ordinarie ordförande Robert Aslan.

Det får oppositionen att lyfta på ögonbrynen.

– Det jag tycker är särskilt märkligt är att han har fortsatt att betala ut det här trots att det inte har funnits ett avtal. Han har högsta ansvaret, och därför undrar jag hur Socialdemokraterna kan ha fortsatt förtroende för honom i rollen som ordförande för kultur- och fritidsnämnden, säger oppositionsrådet Stina Lundgren (M).

Nytt bidragsreglemente

Ett nytt bidragsreglemente för fritidsverksamheterna togs fram och antogs av kommunen under 2019. ABF Botkyrka-Salem var den enda utövaren som valde att inte skriva på det nya avtalet inför 2020 då de ansåg att de nya driftbidragen inte var tillräckliga för att täcka kostnaderna för den verksamhet som de ska bedriva enligt det nya avtalet.

Ändå fortsatte kultur- och fritidsnämnden och dess ordförande att bevilja stöd till ABF tillsammans med de andra fritidsverksamhetsutövarna.

Aslan: "Haft muntlig överenskommelse"

När Mitt i söker Robert Aslan för en kommentar hänvisar han till mejlsvar.

"Anledningen till att det inte funnits ett undertecknat avtal sedan dess är att parterna inte varit överens om vissa detaljer i villkoren i det nya avtalet som togs fram 2019. Parterna har dock haft en muntlig överenskommelse som är juridiskt bindande. ABF Botkyrka-Salem har utfört ett arbete och förvaltningen har betalat ut ersättning för det utförda arbetet. Båda parter har en lång historik av samarbete bakom sig och det har inte funnits anledning att misstro intentionen att komma överens trots att parterna inte nått hela vägen fram till ett underskrivet avtal", skriver han.

Gällande frågan om jäv menar Aslan att den frågan redan är avgjord:

"Så sent som 2018 drev oppositionen frågan om jäv, vilket prövades i förvaltningsdomstolen och där domstolen fastslog att jag inte är jävig".

Ingen del av de 9,25 miljoner kronor som kultur- och fritidsnämnden beslutade om skulle delas ut till ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamhet under 2022 betalades ut.