Explosionen natten till den 2 februari orsakade stor förödelse i och utanför höghuset nära Näckrosens tunnelbanestation.

Nu har en 17-årig pojke häktats i ärendet, misstänkt för bland annat grov allmänfarlig ödeläggelse.

– Sedan är det ett beslagsärende i Hässelby där vi har tagit vapen och sprängmedel i beslag, säger åklagare Lukas Tigerstrand.

Därmed misstänks 17-åringen, som inte är känd av polisen sedan tidigare, även för grovt vapenbrott. I det ärendet är ytterligare två personer häktade.

17-åringen nekar till brottsanklagelserna.

– Han tycker att det här är helt fel, att han inte har något med det här att göra. Det är hans inställning, säger Lukas Tigerstrand.

Utreder koppling mellan dåd

Han utreder dels sprängningen i Sundbyberg, dels ett sprängdåd i Handen som inträffade tre dagar senare.

Enligt honom finns kopplingar dem emellan. Hur vill inte han säga något om, mer än att de båda tros handla om konflikter mellan kriminella.

På adressen i Sundbyberg står en man som har dömts skyldig till bland annat flera sprängdåd. Nyligen dömdes han även för medhjälp till mord, efter en dödsskjutning i Huvudsta i januari förra året.

Huruvida han och den nu häktade 17-åringen har någon koppling till varandra vill Lukas Tigerstrand inte kommentera.

– Vi håller ju på att utreda motivet och den typen av kopplingar. Nu vill vi inte prata så mycket om det, utan det kommer vi att försöka presentera när vi tycker att vi är klara.

Han säger att det inte kan uteslutas att fler personer har varit inblandade i sprängningen. Samtidigt vill han inte gå in på om fler misstänks i nuläget.

– Exakt hur det ser ut kan jag inte gå in på just nu, men typiskt sett i den här typen av brott är det flera inblandade.