I onsdags publicerade Dagens ETC en artikel om 175-miljonersvillan, i sin granskning om privata fastighetsägare som har bryggor eller båtplatser på allmän mark och inom strandskyddet.

Tidigare i somras gjorde tidningen en liknande granskning av bryggor i Täby.

Nyligen uppmärksammades villan i Danderyd efter att den fick besöksrekord på Hemnet med över 150 000 klick och därmed är en av de mest besökta annonserna i Sverige.

https://www.mitti.se/nyheter/djursholmsvilla-trotsar-krisen-saljs-for-175-miljoner/repvjl!fjM7INQbssstCsqKjnUMCA/

Inte agerat än

Tillförordnad plan- och exploateringschef, Dag Björklund, berättar för Mitt i att de känner till ärendet. Bryggor och båtplatser som kan ligga på kommunal mark kommer ofta in genom tips från allmänheten, berättar han. För närvarande pågår en inventering av bryggor och avtal.

– Vi hävdar då att det finns fall där man har tagit rättigheter på kommunens mark, vilket inte är okej. Sedan har vi en del fall som är särskilt uppmärksammade, som det här, säger han.

– Det här fallet går långt tillbaka i tiden.

”Riktar sig till miljardärer”

I annonsen står det om båtplatsen, men inte att den delvis ligger på en annan fastighet: ”Byggnaden är placerad i ett högt läge på en unik sjötomt liknande en udde med lätt sluttande gräsmatta mot båtplats.”

Via Lantmäteriets kartor kan man se att båtplatsen sträcker sig från villaägarens fastighet in på kommunens mark.

Eric Bremberg, mäklare på Bremberg Estates, menar att han har varit tillräckligt tydlig om situationen i annonsen.

”Annonsen riktar sig till miljardärer och det är en liten målgrupp, denna minimala målgrupp som kontaktar mig har samtliga känt till problematiken kring den kommunala strandlinjen”, skriver han i ett mejl till Mitt i.

Ska utredas

Efter de uppmärksammade bryggorna i Täby beslutade mark- och miljödomstolen att en av bryggorna skulle rivas. I övrigt kom kommunen fram till att det generella strandskyddet inte gällde för bryggorna på Drakskeppsvägen. Något som Mitt i rapporterat om.

https://www.mitti.se/nyheter/helikopterbryggan-i-viggbyholm-maste-rivas/repvgm!7C0fHEpJv@C1MUUjw7kCSw/

I höst ska hanteringen av privata bryggor på kommunal mark och vatten i Danderyd utredas. I nästa steg väntar man på ett politiskt beslut.

– Vi har inte agerat konkret än, men kommer göra det under hösten, säger Dag Björklund.