– Jag är lite besviken. Det känns som handläggarna fattat ett godtyckligt beslut. Det är ju inget namn som väcker anstöt, säger Ebba Nyqvist, 17 år.

Tidigt i höstas ansökte hon hos Skatteverket om att få ha ”Blåjeans” som mellannamn. Blåjeans är namnet på första låten på popgruppen Kents debutalbum från 1995.

– Beslutet att ansöka var helt hållet mitt eget, berättar hon.

Började som ett skämt

Det hela började först som ett skämt, redan innan hon föddes. Till saken hör att både Ebbas mamma Anna och pappa Magnus är Kent-fans.

– Det var innan jag föddes, nån gång 2002, som mina föräldrar satt och diskuterade namn, vad de skulle döpa mig till. Då var det något min pappa föreslog – och då sa min mamma ”men då skulle hon lika gärna kunna heta Blåjeans”.

– Det tyckte min pappa var en fantastisk idé. Sen har jag fått höra det.

– Till sist kom jag fram till att det skulle vara ascoolt att heta Blåjeans, så jag ansökte till min mammas förskräckelse.

Fick avslag

Men Skatteverket sa nej.

Motiveringen: ”Blåjeans” väcker visserligen inte anstöt, men är olämpligt som förnamn, förknippas inte med ett namn och är inte förenligt med ”svenskt namnskick”. Ebba överklagade, men i november gjorde Förvaltningsrätten samma bedömning.

Pappa Magnus medger att han stöttat Ebba:

– Jag har skrivit under och hjälpte henne att överklaga. Jag tycker det vore rätt roligt. Jag är ju ett stort Kent-fan, och det är ju inte som tilltalsnamn utan som mellannamn.

– Man kan tydligen heta Nyckelpiga och Larva men inte Blåjeans, konstaterar Ebba torrt.

Vad tycker du om Kent?

– De har hängt med. Det är något som mina föräldrar spelat och med åren har jag börjat uppskatta dem mer och mer och lyssnar själv på dem.

Tänker du överklaga?

– Det planerar jag att göra. Eventuellt ska jag höra med en jurist vad jag kan göra för styrka mina argument. Så lätt tänker jag inte ge upp!

Vad säger dina kompisar?

– De blev ganska förvånade, en skojig grej, men väldigt typiskt av mig att göra.

2018 stoppade domstol en kvinna på Gotland från att ha Nyckelpiga som mellannamn, med samma motivering som i Ebbas fall. Men en sökning visar att en handfull kvinnor, minst tre, redan har det som namn.

17 år.

Uppvuxen i Vaxholm.

Går just nu på Nordiska musikgymnasiet, åk 2, huvudinstrument klassisk sång.

Sjunger i rockband, men gillar all sorts musik.

Vill jobba med hållbar utveckling och mänskliga rättigheter.

Familj: Lillasyster, och bor växelvis hos mamma och pappa.

Favoritlåt av Kent: Blåjeans. Pappa Magnus och mamma Annas favoriter är Utan dina Andetag respektive Som Vatten.