En 16-årig Spångabo misstänktes ha fått i uppdrag att mörda en man i 20-årsåldern i narkotikabranschen. Ett tiotal skott avlossades men mannen överlevde med svåra skador.

16-åringen har nu dömts till tre års sluten ungdomsvård för försök till mord. Han anses också skyldig till grovt vapenbrott.

https://www.mitti.se/nyheter/polisen-sannolikt-att-fler-unga-varvas-for-brott/reptlc!mbNBDOuisr0XfJGtt6tzDg/

Av de misstänkta uppdragsgivarna ska pojken ha kallats "soldat", enligt Dagens nyheter. Männen korresponderade via den krypterade telefontjänsten Encrochat, vilken myndigheter i Frankrike och Nederländerna lyckades knäcka våren 2020.

Tre män får fängelse

Enligt Attunda tingsrätts ordförande K-G Ekeberg var meddelanden från denna tjänst av avgörande betydelse för bedömningen av åtalen.

– Åklagarens bevisning utgörs i stor utsträckning av meddelanden mellan tre av de tilltalade och andra på telefoner med den krypterade tjänsten Encrochat, säger han i ett pressmeddelande.

https://www.mitti.se/nyheter/rattegang-stalldes-in-da-fritagning-befarades/reptld!YKJ3rrscLgSU7iuBvYqEIg/

Tre män har dömts till fleråriga fängelsestraff för inblandning i mordförsöket. En man från Järfälla får 18 års fängelse för anstiftan av försök till mord och grovt vapenbrott.

Två andra män har dömts till tio respektive åtta års fängelse för medhjälp till försök till mord. Den sistnämnde av dessa två är även han Järfällabo.