Klevgränd. Här skedde olyckan. Foto: Ur polisens förundersökning

15-årig pojke på elsparkcykel åtalad för att ha kört på gallerist

I somras skadades galleristen Björn Wetterling efter att ha blivit påkörd av en elsparkcykel. Föraren försvann – men spårades senare upp. En 15-årig pojke har nu åtalats för brottet.

  • Publicerad 07:12, 8 nov 2021

Jag blev stressad och fick skuldkänslor

Det var i juni som galleristen Björn Wetterling blev allvarligt skadad efter att ha blivit påkörd av en elsparkcykel vid Klevgränd på Södermalm.

Något Mitt i uppmärksammade i början av oktober då Björn Wetterling lanserade en affischkampanj mot det kaos han anser att elsparkcyklarna skapar.

En 15-årig pojke har nu åtalats för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats

– Jag hoppas att vi nu kan få till en reglering av kaoset med elsparkcyklar i Stockholm. Som det är nu är det rena vilda västern på gator och trottoarer, säger Björn Wetterling.

Det var på nationaldagen som han tillsammans med en väninna gick ner för den smala backen vid Klevgränd.

Enligt åtalet kom då 15-åringen på elsparkcykel ner för backen och körde på Björn Wetterling bakifrån, varpå han kastades mot en stenvägg där han föll med ansiktet framåt.

Han drabbades bland annat av frakturer i axlarna, vilket ledde till operationer och därefter månader av läkarvård och rehabilitering.

– Jag ser en massa blod och skriker att någon måste ringa ambulansen. Jag hade ingen telefon med mig. Jag bara tittade på hans huvud och skrek ”ring ambulans!” säger Björns väninna i polisens förhör.

– Björn skrek bland annat att ”nu är allt trasigt” och eventuellt skrek han också att ”nu är det slut”. Jag var i chock.

Den åtalade pojken har uppgett att han blev stressad av situationen och till fots begav sig därifrån. Men först efter att ha fotat elsparkcykeln för att avsluta hyr­perioden.

– Jag blev stressad och fick skuldkänslor, jag blev så här... Jag fick ångest, jag visste inte vad jag skulle göra, säger han vid förhöret.

Han förnekar både vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats med hänvisning till att det var en olycka och att han innan han avvek hade uppmanat ett vittne att ringa ambulans.