Under veckan inriktade sig Haningepolisen i huvudsak på kommunens 30-sträckor, främst vid skolor och under dagtid när det är som mest rörelse.

Totalt utfärdades 144 böter under veckan, varav 109 var vid någon av 30-sträckorna.

Mats Eronn, gruppchef för trafikgruppen för Haninge lokalpolisområde, ser generellt att de som kör på sträckorna sköter sig.

– Det är inte så att det går vansinnigt fort vid skolor och de flesta respekterar 30-sträckor. Problemet med våldsamma hastighetsöverträdelser vid skolor är inte så stort. Många av dem som stannas kör runt 7 km/h över hastigheten. Det ger ju böter men det är inga galningar som kommer, säger han.

Går fort vid gymnasiet

En av sträckorna som är mer drabbade av fortkörning är den utanför Fredrika Bremergymnasiet i Torvalla.

– Där är det många som kör för fort. När vi står där så får vi många olika hastigheter, även om majoriteten inte är så väldigt höga, säger han.

Vid Hagaskolan i Vendelsö och vid Vega skola brukar polisen däremot inte behöva stoppa lika många förare.

– Det beror ofta på hur vägen ser ut och hur öppet det är. Helt enkelt hur förare upplever miljön och hur konstigt det känns att köra för fort, säger Mats Eronn.

Just därför är det viktigt att man som förare håller koll på vad det är för hastighet på sträckan man kör på.

– Var noga med hastigheten även om det känns som en öppen väg som man kanske tycker det är lugnt att köra fortare på – är det 30 så är det.