I vår börjar 126 nya hyresrätter byggas i kvarteret Kabelverket 19 i Solberga. Det blir fem tegelhus, tre till nio våningar höga. Byggherre är Familjebostäder, som har planerat in sex LSS-boenden i ett av husen.

I måndags klubbades genomförandebeslutet i kommunfullmäktige. Både styrande och opposition är eniga om projektets fördelar: Bygget ligger bara några hundra meter från Älvsjö station och det finns gott om service i närheten, exempelvis butiker, grundskolor, förskolor, restauranger, vårdcentral och bibliotek.

Borggarråd kritiserar

Man är också enig om det goda i att lägenhetsstorlekarna anpassas efter den stora efterfrågan från bland annat unga barnfamiljer.

Men oppositionens borggarråd ger ändå det grönblå styret en känga. Visst är det bra med nya hyresrätter, men på andra håll blir befintliga hyresrätter bostadsrätter påminner de om:

"Valet av lägenhetsstorlekar är genomtänkt för att bland annat passa unga barnfamiljer och andra familjekonstellationer. Det är bra, men samtidigt konstaterar vi att de 26 fyra- och femrummarna som tillförs precis motsvarar det antal större 3-lägenheter som riskerar att försvinna från hyresmarknaden efter ombildning av bolagets bestånd i andra delar av söderort", skriver borgarråden Karin Wanngård (S), Jan Valeskog (S), Emilia Bjuggren (S) och Clara Lindblom (V) i en särskild skrivelse i samband med beslutet.

Ska vara klara 2023

Enligt planen ska de fem husen, som ingår i jätteprojektet Älvsjöstaden, stå klara i slutet av 2023. De som bor där ska ha tillgång till bil- och cykelpool, cykelverkstad och cykelanpassade förråd. Familjebostäder har också tecknat en avsiktsförklaring med Stockholms Stads Parkerings AB om att köpa cirka 100 parkeringsplatser i det parkeringshus som Stockholm Parkering ska bygga längs Älvsjövägen.

Investeringskostnaden för bygget blir 390 miljoner kronor.