Den 14 april firade Vårberg-Skärholmen scoutkår 10-års jubileum med skattjakt, korvgrillning och såpbubbleaktiviteter. På Rönnholmsgränd träffas varje vecka barn och scoutledare och provar saker som att göra upp eld, sätta ihop och laga mat på stormkök, ta sig fram och hitta i skog och mark, lära sig om djur och natur och att kunna lägga första förband. 

Får växa och ta eget ansvar

Intresset för att vara med i scouterna växer i Sverige, de senaste tio åren har antalet medlemmar ökat varje år till nuvarande 81 933 stycken i 1008 kårer. Åse Ohlsson, ordförande i Vårberg-Skärholmen scoutkår, som själv var scout om barn, förstår varför. 

– Vi är inte tävlingsinriktade utan här får alla barn vara med på sina egna villkor. Allt bygger på att alla kan tillföra något. Det spelar ingen roll om man inte kan springa fort för då kan man göra något annat i stället. Det bygger väldigt starka gemenskaper, eftersom alla behövs och alla tillför något, så är det ingen som behöver känna sig utanför, säger hon.

Genom gemensamma ansträngningar får de alla plats.

Genom gemensamma ansträngningar får de alla plats.

Kurt Berndt

Hon lyfter även att scouterna har många ledare så att alla barn blir sedda och lyssnade på. Och att alla kan vara med oavsett kön och social eller etniskt bakgrund. 

– Vi bygger framförallt en gemenskap där man träffar andra och får vidgade vyer. Mycket handlar också om att lära barnen att ta ansvar för sig själva, växa som människor och känna sig kompetenta när de klarar av olika saker, säger Åse Ohlsson. 

Kämpar för att nå ut

I till exempel Hägersten-Älvsjö och på Södermalm köar hundratals barn i flera år för att få en plats, men det intresset har ännu inte nått Skärholmen och Vårberg. Här kämpar i stället scoutföreningen med att nå ut. Just nu är det sju barn och fyra aktiva ledare. 

Vad beror skillnaden på?

– Jag tror att det främst är kulturella skillnader. I Norden är föreningslivet viktigt för människor, men så ser det inte ut i stora delar av världen, där är det familjen och släkten som är det viktiga och det man engagerar sig i. Till viss del kan det också handla om att man har ont om pengar, men vi försöker sänka de ekonomiska trösklarna.