– Vad ska jag göra nu?

74-åriga Shmail Moshi rör varsamt vid de avsågade grenarna på det som återstår av hans björnbärsbuske. För en vecka sedan var de nästan två meter höga. Nu bara hälften så stora, och chansen att den ska kunna ge några bär till hösten är nästintill obefintlig.

Han står på några stenplattor inne på sin lott, intill en vask och några hyllor. Tidigare stod ett hus här, men även det revs samtidigt som busken kapades.

Shmail Moshi, 74, har odlat på sin lott i Fittja i 20 år. Här har han varit nästan varje dag sedan dess under vår, sommar och höst. Men en dag i maj var hans kolonistuga plötsligt borta. Botkyrkabyggen hade rivit den – och sågat ned hans bärbuskar.

Shmail Moshi, 74, har odlat på sin lott i Fittja i 20 år. Här har han varit nästan varje dag sedan dess under vår, sommar och höst. Men en dag i maj var hans kolonistuga plötsligt borta. Botkyrkabyggen hade rivit den – och sågat ned hans bärbuskar.

Angie Gray

– I 20 år har jag varit här, och jag brukar komma hit varje dag. Ibland bara för att sitta ned, ibland för att grilla eller bara odla, säger Shmail Moshi.

Han, och de drygt 100 andra kolonilottsägare i Fittja, har fått sina odlingsplatser upprivna av byggarbetare. De har sågat ned staket, rivit husbyggnader och förstört decennier långa odlingsprojekt.

Som Bashir Tomas, 74, vinranka. Innan låg den på taket till hans kolonistuga. Nu ligger den på den grusiga marken där stugan tidigare stod.

Bashir Tomas vinranka växte tidigare mot hans kolonistuga. Men när stugan revs hade den 30-åriga vinrankan inget att luta sig mot längre, och blev lämnad på marken.

Bashir Tomas vinranka växte tidigare mot hans kolonistuga. Men när stugan revs hade den 30-åriga vinrankan inget att luta sig mot längre, och blev lämnad på marken.

Angie Gray

– Den är 30 år gammal – och helt förstörd! Jag brukade komma hit med min familj för vi får inte alla plats i lägenheten på Värdhusvägen. Då kunde man komma hit för att träffas, säger han.

Riskerar vite

En bit bort hörs ljudet av traktorer som kör genom koloniområdet. Efter ett tag kommer den tillbaka med skopan full med byggbråte. Resterna av någons stuga.

De är där på uppdrag av Botkyrkabyggen, som arrenderar marken från Botkyrka kommun.

Förra hösten tog Botkyrkabyggen kontakt med odlarföreningen och meddelade att byggnaderna måste bort – annars riskerade Botkyrkabyggen vite från kommunen.

– Det fanns inget annat att göra än att följa vitesföreläggandet. Vi har kommunicerat med odlarföreningen, som vi har ett avtal utan vinstintresse med, under en längre tid och vi har åkt ut och satt upp lappar på enskilda lotter och i området. Vilken information odlarna har fått från föreningen får du fråga odlarföreningen om, säger Cina Gerdin, kommunikationschef på Botkyrkabyggen.

Hon beklagar att det här sker under odlingssäsongen.

Flera staket på kolonilotterna har kapats. De får bara vara en meter hög.

Flera staket på kolonilotterna har kapats. De får bara vara en meter hög.

Angie Gray

Enligt kommunens bygg- och miljöchef Jelinka Hall löpte det tidsbegränsade bygglovet på platsen ut för snart ett decennium sedan. Då var det bara tillåtet att ha en byggnad – inte ett hundratal.

Så hur kommer det sig att de upptäckte att området bryter mot bygglovet först nu?

– Vi fick ett klagomål under 2024 om att det fanns fjäderfän i området. Då var vi ute på en tillsyn och uppmärksammade alla byggnationer i område som det inte fanns bygglov för, säger Jelinka Hall och poängterar att det är upp till en arrendator – i det här fallet Botkyrkabyggen – att ha koll på gällande byggregler som gäller för marken de hyr.

Betyder det att hela koloniområdet måste bort?

– Odlingarna får vara kvar. Det är bara byggnaderna och marken under byggnaderna som måste återställas.

Säger upp avtalet

Men bara dagar efter tidningens frågor meddelar Botkyrkabyggen att de säger upp avtalet med både Botkyrka kommun och odlarföreningen.

– Vi har gjort bedömningen att vårt fokus är att förvalta och underhålla våra 10 800 lägenheter – inte att som arrendator av kommunens mark bedriva tillsyn för odlingsområdet, säger Cina Gerdin.

Avtalet med odlarföreningen löper ut i maj nästa år. Därefter ska marken vara helt återställd.

Men det här är inte vad Botkyrka kommun kräver enligt vitesföreläggandet?

– Odlingen fortsätter och vi hoppas att de ska få en fin odlingssäsong som de nu påbörjat. Samtidigt lägger vi ut en plan där vi hoppas kunna samverka med föreningen under det kommande året. Men vad som händer därefter kan vi inte svara för i nuläget.

"Går inte att fixa"

Åter vid koloniområdet i Fittja och Bashir Tomas lott. Han står med en hammare i handen, som redo att snickra ihop det som nu är förstört. Men han säger att musten har gått ur.

– Jag kan inte säga att man har någon lust att komma hit längre. Vi har ingenting längre. Det här går inte att fixa.

Senast den 17 juni måste byggnaderna på kolonilottsområdet vara borta och marken under dem återställd.

Evelin Bella, som sitter i odlarföreningens styrelse, delar inte Botkyrkabyggens bild. Hon menar att föreningen fick informationen om de olovliga byggnaderna i december. Hon upplever att hon bollats mellan kommunen och bostadsbolaget sedan dess – utan svar.

– Så för en månad sedan sa Botkyrkabyggen att allt måste bort. Men på en månad hinner man inte informera medlemmarna, särskilt inte när många inte kan så bra svenska, säger hon.

Evelin Bella sitter i odlarföreningens styrelse och hon menar att de har fått för lite tid på sig att informera sina medlemmar om Botkyrkabyggens krav.

Evelin Bella sitter i odlarföreningens styrelse och hon menar att de har fått för lite tid på sig att informera sina medlemmar om Botkyrkabyggens krav.

Angie Gray

Slobodanka, 65, har odlat i 25 år – kommunen vill vräka henne

Botkyrkas koloniträdlotter är till för Botkyrkabor. Det menar kommunen som nu vill driva igenom ett avtal med Alby koloniträdgårdsförening som tvingar dem att kasta ut de 30 personer som bor på annan ort. Om föreningen inte går med på det så ryker hela koloniområdet.

Slobodanka Stevic, 65, visar vägen in till kolonilotten i Alby. Mitt på tomten står en pergola som knappt släpper igenom något solljus för vindruvsrankorna som fått klättra under många års tid. Men ändå bara en bråkdel av de 25 åren som Vårby gårdsbon Slobodanka Stevic har haft sin lott.

– Då var den bara fem kvadratmeter stor och det tog något år att bara kratta gräs för att få den så fin som jag ville.

I dag är lotten mer än 20 gånger så stor och förutom den vindruvsklädda pergolan rymmer hennes kolonilott nu en svartmålad stuga och flera odlingslotter med potatis, lök och tomater. Här finns också någon enstaka bärbuske. Allt det här har hon byggt och fixat till själv.

– På sommaren kommer jag hit nästan varje dag. Om inte på förmiddagen så definitivt på eftermiddagen. Då fikar jag lite och träffar folk. För man känner varandra här, det är som en familj.

Kommunen vill kasta ut utsocknes

Men snart kan det vara slut med det. Botkyrka kommun vill ha bort henne och 29 andra som inte är folkbokförda i kommunen. Om koloniträdgårdsföreningen inte går med på det riskerar alla medlemmarna att kastas ut, även de som bor i Botkyrka. Det framgår i ett nytt avtalsförslag som kommunen vill driva igenom med föreningen.

Helt fel, tycker Slobodanka Stevic.

– Varför ska de sparka ut folk efter 25 år? De har aldrig sagt något om det här tidigare.

Slobodanka Stevic tycker att det borde gå att hitta en kompromiss med kommunen. Hon och flera andra har tidigare föreslagit att från och med 2024 ska inga nya medlemmar utanför Botkyrka skrivas in i föreningen, men att de som redan är medlemmar får vara kvar.

– När vi sedan blir för gamla eller inte orkar vara kvar längre så säljer vi lotten vidare till någon i Botkyrka, säger hon.

Kan du ha förståelse för att en kolonilottsförening i Botkyrka först och främst ska gynna någon från Botkyrka?

– Nej, det måste gå att hitta en kompromiss. Vi har sagt att om ni vill ha bort oss härifrån så får ni förhandla med oss. Men straffa inte Botkyrkaborna, det är orättvist.

Nya bostäder på platsen

Lisa Bodinger, biträdande mark- och exploateringschef, menar att det ska vara en förmån som erbjuds kommunens invånare i första hand.

Och en kompromiss är inte aktuell här för inom ett par år ska ett 50-tal kolonilotter tas bort för att ge plats åt nya bostäder i Albytäppan.

– De lotter som blir kvar ska brukas av botkyrkabor. Kommunen föreslår därför 2025 som ett övergångsår då de kolonister som är bosatta utanför kommunen får gott om tid för att lämna sina kolonilotter.

Att samtliga kolonilottsägare kan kastas ut beror på att det saknas avtal, trots att samtal förts, säger hon.

– Utan avtal kan vi inte låta koloniverksamheten vara kvar.

Alby koloniträdgårdsförening

Koloniträdgårdsföreningen har under flera år kantats av en infekterad strid mellan två falanger som gjort anspråk på styrelserollen.

Konflikten mynnade ut i att kommunen sa upp markavtalet med föreningen, men kolonisterna har kunnat fortsätta bruka marken ändå.

Nu ska ett nytt avtal tas fram som bland annat innebär att bara Botkyrkabor får vara medlemmar i föreningen. De som inte är folkbokförda i Botkyrka kastas ut.

Alby koloniträdgårdsförening tar bara in nya medlemmar från Botkyrka, och i dag står 15–20 personer i kö. Det uppger föreningens ordförande Nilesh Patel. Totalt har föreningen 194 medlemmar med en kö på ungefär 15 personer.

Källa: Mitt i, Alby koloniträdgårdsförening

ETTABILD Slobodanka Stevic tänker inte ge upp i första taget. Hon är beredd att ta hela tjafset med Botkyrka kommun till domstol, om det skulle behövas.

ETTABILD Slobodanka Stevic tänker inte ge upp i första taget. Hon är beredd att ta hela tjafset med Botkyrka kommun till domstol, om det skulle behövas.

Angie Gray

Slobodanka, 65, har odlat i 25 år – kommunen vill vräka henne

Kommer man inte överens får alla flytta