Just nu sitter omkring 100 personer häktade för grova brott som mord, mordförsök och grovt narkotikabrott. Enligt Robert Karlsson, tillförordnad regionpolischef, är åtta av nyckelpersoner inom kriminella nätverk.

https://www.mitti.se/nyheter/rekordbeslag-av-illegala-sprangmedel-i-stockholm/reptlu!rqGRrB5GRJxxumlMUNdmQ/

Under 2021 kommer flera av de nu häktade att ställas inför rätta. Polisen kommer i samband med det lägga stora resurser på att garantera säkerheten kopplat till rättegångarna.

Polisen upprättar en helt ny organisation för detta, som kallas för särskild händelse domstolen 2021, SH Domstol.

– Vi kommer satsa särskilt inför alla rättegångar, bland annat på säkerhet kring transporter, och ha ett nära samarbete med domstolarna och att inte två rättegångar där personer från de här nätverken hålls i samma byggnad samtidigt, säger Robert Karlsson, tillförordnad regionpolischef.

Attunda tingsrätt ställde nyligen in en rättegång mot en 16-årig pojke och två gängkriminella som åtalats för inblandning i ett misslyckat beställningsmord. Orsaken var att man befarade ett fritagningsförsök då en av de häktade hade fått samtal från en misstänkt manipulerad telefon.

Ett tätare samarbete

Robert Karlsson tror att skäl till att så många gripanden och beslag kunnat göras är ett tätare och tydligare samarbete inom polisen, med andra svenska myndigheter, internationellt samt att polisen framfört de förändringar man ser behövs inom lagstiftningen.

Något han menar att polisen hade kunnat vara bättre på tidigare.

– Jag tycker man ska vara väldigt ödmjuk och hela tiden beredd ompröva metoder och den systematik vi använder. Det här är en inställning och en förtydligad metod vi kommer att fortsätta göra gripanden.

https://www.mitti.se/nyheter/rattegang-stalldes-in-da-fritagning-befarades/reptld!YKJ3rrscLgSU7iuBvYqEIg/