1921 - 2022. Inga nappade på stationshuset, som under de sista åren även var ett gatukök innan det stängdes helt. Foto: Google

100 år gammalt stationshus måste rivas

Om en knapp månad väntas stationshuset i Enebyberg för alltid vara förvisat till historieböckerna. Ingen har nappat på att rädda 100-åringen.

  • Publicerad 16:18, 18 jan 2022

Går så klart inte att bevara allting

Under hösten 2020 stod det klart att Enebybergs stationshus inte kommer kunna stå kvar. Detta på grund av ombyggnationen av korsningen Portvägen och Banvägen, som ska bli säkrare med en tunnel under Roslagsbanan.

Då meddelade Region Stockholm att någon annan gärna fick ta över huset.

– Om det skulle dyka upp någon som vill ha det och betalar för den flytten är det ingenting vi sätter oss emot, sa då Elin Elmér, projektkommunikatör.

Men ingen har nappat.

Och i slutet på januari och början av februari väntas entreprenaden etableras i området. Så tidigast någon gång i februari väntas det över 100 år gamla stationshuset rivas.

– Det är tyvärr inte någon som har visat intresse för att ta över huset. Det går inte påbörja arbetet med planskild korsning så länge huset står kvar på sin nuvarande plats, och eftersom ingen har velat ta över det kommer det att behöva rivas, säger presskommunikatör, Elin Lindström.

Ett landmärke

Danderyds kommun har tidigare meddelat att man inte haft för avsikt att ta över och flytta stationshuset. Hembygdsföreningen Enebybergs Gårds förening har inte heller sett någon möjlighet att rädda det.

– Det är alltid tråkigt när landmärken försvinner, men det går så klart inte att bevara allting, sa Anders Fridell till Mitt i, hösten 2020.

Nu kan du ta över Enebybergs stationshus

Så gammalt

Stationshuset byggdes 1921 med väntsal, tidningskiosk och bagagerum. 1946 flyttades det till östra delen av spåret, där det står idag, och byggdes senare på 80-talet om till ett gatukök.

Byggnaden är 61 kvm och består av ett rum för servering och ett par mindre rum för kök och lager.

Källa: SL

Visa merVisa mindre