Det kommer tillkomma ytterligare 1 200 nya arbetsplatser i Akalla industriområde inom några år. Det stod klart efter exploateringsnämndens möte den 21 mars, när man klubbade en markanvisning till företaget Barings.

Barings ska bygga och hyra ut lokaler för bland annat industri, kontor och detaljhandel med skrymmande varor som är svårare att bära med sig, är planen.

– Det här är ett tydligt bevis på att Järva fortsätter stärka sin attraktionskraft på olika sätt, säger Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden.

Förslaget omfattar en ny byggnad ungefär 50 000 kvadratmeter, enligt beslutet. Området för bygget är vid Esbogatan, precis bredvid Bold Printing Stockholm, tidigare DNEX-tryckeriet.

I dagsläget är det parkeringsyta på platsen.

– Det går väldigt bra för Akalla industriområde, många är intresserade av att fortsätta investera. Det var inte länge sedan vi gick ut med att ett annat företag skulle bygga nytt och att arbetstillfällen skulle tillkomma, och nu kommer det här. Det är väldigt roligt, säger Anders Österberg.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden, tror att bygget kommer ha stora effekter på Akalla i stort.

Anders Österberg (S), ordförande i exploateringsnämnden, tror att bygget kommer ha stora effekter på Akalla i stort.

Pekka Pääkkö

Deltar i Fokus Järva

Att företag trots tuffa tider i världen väljer att investera just i Akalla har sina förklaringar, menar Anders Österberg.

– Akalla kommer närmre och närmre världen för varje dag som går. Vi har E4:an, Förbifart Stockholm som byggs, och snart kommer tvärbanan till närområdet. Företag har nog insett att det är ett guldläge att investera här just nu.

Förutom nybygget har Barings även kommit överens med staden om att de aktivt ska bidra till att stärka den sociala hållbarheten i området på olika sätt.

– De kommer delta aktivt i Fokus Järva. Tillsammans ska vi ta fram konkreta åtaganden som bidrar till att stärka den sociala hållbarheten. Vi har redan haft ett par möten, och ska även titta på om det går att koppla ihop ägaren med arbetsmarknadsförvaltningen och på så sätt förenkla för Järvaborna att kunna få jobben som erbjuds, säger Anders Österberg.

Bara att 1 200 arbetsplatser skapas kommer dock vara ett stort lyft oavsett, tror han.

– Många kommer gå ut och äta i området vilket gynnar det lokala näringslivet. I längden kommer fler vilja flytta till Akalla. Det kommer stärka områdets attraktivitet ordentligt.

Inom det rödmarkerade området ska den nya byggnaden uppföras. Inom områden markerade med gul streckad linje planeras serverhallar/datacenter.

Inom det rödmarkerade området ska den nya byggnaden uppföras. Inom områden markerade med gul streckad linje planeras serverhallar/datacenter.

Stockholms stad