Frank Sinatra i Miami under en filminspelning 1968. Foto: Terry O'Neill

Stjärnparad på Fotografiska

Bardot, Beatles och Bowie. Terry O’Neill var bundis med alla. Han kom närmare berömdheterna än någon annan fotograf. Så nära att han gifte sig med en.

  • Publicerad 15:50, 24 jun 2022

Det är en otrolig bildskatt

18 juni öppnade Fotografiska utställningen ”Stars”, med porträtt av rocklegender, Hollywoodskådisar, kungligheter och idrottshjältar. Bilderna är tagna av den brittiske stjärnfotografen Terry O’Neill, som gick bort 2019.

– Vi har fått tillgång till hela Terry O’Neills arkiv och har även fått möjlighet att scanna in opublicerade bilder exklusivt för den här utställningen. Det är en otrolig bildskatt, säger curatorn Johan Vikner.

Faye Dunaway. Dagen efter att hon vann en Oscar för Bästa kvinnliga huvudroll för ­filmen “Network”, 1977. Foto: Terry O'Neill

Att sammanfatta O’Neills karriär var en rejäl utmaning.

– Vi ville göra ett ganska genomgående retrospektiv och hade 60 år av material, av vilket mycket var ikoniskt redan från början. Det var jättesvårt, jag hade gärna haft dubbla ytan att ställa ut på.

Stjärnparad

Utställningen inleds med en bakom kulisserna-avdelning med ett antal bilder av och med fotografen – och en intervju – som tillsammans ska ge en inblick i hans arbete.

Amy Winehouse poserar i samband med en konsert i London 2008. Foto: Terry O'Neill

Sedan följer en 215 bilder lång stjärnparad, löst indelad i genrer: pop/rock, Hollywood, mode, James Bond och sport.

– De som har träffat O’Neill beskriver honom som jordnära och humoristisk, så vi har försökt blanda in en del humor. Vi har också försökt få med berättelser om dem han kände på ett nära plan, som Frank Sinatra och Elton John.

Okända Jaggerbilder

I arbetet med utställningen tillbringade Johan Vikner mycket tid i stjärnfotografens arkiv där de hittade en hel ouppackad låda med bilder av Mick och Bianca Jagger.

– Bianca hade kontaktat arkivet och bett dem titta efter fler bilder. Det slutade med att vi bytte ut porträttet av Bianca som vi hade tänkt använda mot en aldrig tidigare visad bild, berättar han.

Rolling Stones sångare Mick Jagger 1964. Foto: Terry O'Neill

Flera bilder som bara visats i svartvitt har kolorerats särskilt för ”Stars”. Bland annat en av en rökande Brigitte Bardot.

I James Bond-avdelningen dyker en stockholmare upp, Izabella Scorupco.

– O’Neill var med vid varenda Bondinspelning till och med Daniel Craigs första. Det har ingen annan fått, säger Johan Vikner.

Brigitte Bardot. Foto: Terry O'Neill

Terry O’Neill

Började på engelska nyhetstidningen Daily Sketch. ­Efter ett par år började han arbeta som frilansande fotograf för magasin som Vogue, Rolling Stone, Time Magazine och Vanity Fair. Under 1960- och 70-talet var han en av världens mest publicerade fotografer.

Aktuell: Med utställningen Stars på Fotografiska i Stockholm, 18 juni–16 ­oktober.

Photographer Terry O'Neill, 1990s. Image to be used only in conjunction with Terry O'Neill / Fotografiska exhibition Foto: Terry O'Neill

Audrey Hepburn spelar cricket1966. Foto: Terry O'Neill