Maurits Elvingsson och Maria Sundbom Lörelius spelar Albert och Berit. Martina Montelius (i mitten) regisserar

Premiär för Kristina Lugn-pjäs på Brunnsgatan 4

Någon behövde dö för att Kristina Lugn och Staffan Westerbergs pjäs Titta pappa! en död cirkus till sist skulle få premiär.

  • Publicerad 16:01, 11 nov 2021

Det krävdes att någon skulle dö för att den här pjäsen skulle sättas upp

Titta pappa en död cirkus är en pjäs som skrevs av Kristina Lugn och Staffan Westerberg för tio år sedan. På grund av en rad praktiska problem blev den sedan liggande.

Kräves död för att intresset skulle återfödas

På Kristina Lugns begravning förra sommaren påminde Staffan Westerberg om att pjäsen existerade. Martina Montelius, dotter till Kristina och chef för hennes gamla teater Brunnsgatan 4 bestämde sig för att sätta upp den.

– Jag visste ju att den fanns, men världen är ju full av pjäser. Det krävdes alltså att någon skulle dö för att den här pjäsen skulle sättas upp säger Martina Montelius.

Rymma från slutet

Passande nog handlar Titta pappa en död cirkus om just döden. Två personer, Albert och Berit, försöker rymma ifrån det ofrånkomliga slutet på olika sätt.

– De spelar olika aspekter av sitt liv, fast väldigt fort så att döden inte ska komma i kapp. De spelar sig själva, människor de mött och ibland blir de till och med djur, en kronhjort och en rödhöna. De tränar sig till och med på att dö och återuppstå.

Din mamma, pjäsens författare, dog nyligen. Hur har det varit att jobba med en pjäs som dessutom handlar om döden.

–  Det är den enda återuppståndelse som existerar. Att man har skrivit något som spelas. Vi behöver göra praktiska saker för att förstå våra liv och förestående undergång – så det har varit bra. Kanske fladdrar den här föreställningen vidare som en fladdermus och sätts upp i fler ställen sen.

Föreställningen har premiär 11 november 2021

Kristina Lugn hyllas med plakett i Smedby

Titta, premiär för en ospelad pjäs av Kristina Lugn och Staffan Westerberg Foto: Johan Thornton