– Jag tror folk ville ha ett parti som lyssnar mer på deras frågor, på deras röst, säger Carl Kangas (S) när han får frågan om varför han tror att Socialdemokraterna gjorde ett så pass bra val i Värmdö.

Han tror att medborgarna i kommunen ville ha något annat, en förändring.

Nu närmast är tanken att han letar samarbeten med de partier som delar Socialdemokraternas syn.

– Men vi har varit tydliga med att vi inte samarbetar med Sverigedemokraterna, säger han.

Förra valet tappade som bekant S många väljare precis som Moderaterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Samtidigt ökade Sverigedemokraterna och spåddes bli vågmästare. Men till slut bildades alliansen Majoritet för Värmdö med M, L, KD, C och MP.

Den senaste mandatperioden har präglats mycket av debatten, och folkomröstningen, om förskolor och skolor i Värmdö, och hotet att lägga ned Munkmoraskolan och högstadiet ute på öarna.

Även nedläggningen av Gustavsbergs konsthall behöver nämnas och hemtjänsten som lades ut på entreprenad till två stora bolag.

Samtidigt har kommunen fått en ny skola, Internationella Engelska skolan, och bygget av ett nytt kulturhus pågår.

Vildar ställde till det

I februari i år hände något som rörde om rejält i den politiska grytan. Det var när tre politiska vildar, som tidigare tillhört Majoritet för Värmdö, valde att i stället rösta med oppositionen. Plötsligt hade Majoritet för Värmdö inte längre majoritet i kommunfullmäktige.

Knäckfrågor kommande mandatperiod blir att lösa trafikpropparna i Värmdö inom snar framtid, lyfta nivån och resultaten i Värmdös skolor och lösa den infekterade situationen med giftigt vatten som fortsätter att rinna orenat ut i Farstaviken.

Nya problem som seglat upp, som sannolikt kommer att påverka Värmdösamhället, precis som resten av Sverige och världen, är de skenande priserna på el, drivmedel och mat.

Det lär också landa på lokalpolitikernas bord, på ett eller annat sätt.