Skolmaten har alltid varit en het diskussion i samhället och med tanke på klimathotet vi står inför finns det ingen ursäkt att inte införa en helt vegetarisk skollunch. Det är bevisat att en vegetarisk diet är bättre för både hälsa, miljö och djur. 

Allt fler i dagens samhälle väljer att införa en ”köttfri måndag” i veckan. Det är ett steg i rätt riktning men långt ifrån tillräckligt. Genom att äta vegetarisk bara en gång i veckan, kan man på ett enkelt sätt minska sin klimat- och miljöpåverkan samtidigt som man förbättrar sin hälsa.

Tänk vilken stor skillnad vi skulle kunna göra om Sveriges skolor införde en helt vegetarisk lunch. 

Köttproduktion står för en stor del av de växthusgaser vi släpper ut. Enligt en FN-rapport står djurhållning för 18p procent av alla utsläpp, det vill säga mer än hela transportindustrin.

Med det i åtanke finns det inget att tvivla på, vegetarisk mat är bättre för miljön. Om vi verkligen ska bromsa den globala uppvärmningen och hindra glaciärer från att smälta, städer från att sjunka, arter från att dö ut och skogar från att brinna, måste alla göra skillnad. 

En analys av Livsmedelsverket visar att vegetarisk skollunch endast serveras en dag i veckan, medan kött serveras mer än hälften av dagarna. Livsmedelsverket kräver inte att skolmaten ska innehålla kött och skolorna bör därför hålla nere på mängden kött.

”Vi äter på befolkningsnivå för mycket kött, det är dåligt för både hälsa och miljö. Att äta vegetarisk redan som barn är klokt”, säger Eva Sundberg på Jordbruksverket. 

Över 100 miljoner djur dödas varje år i svenska slakterier och fram till sin död lever de under grymma förhållanden. Ändå anses Sveriges djurhållning vara en av de bästa i världen.

Om man anser att först bedöva djuren genom kraftigt våld mot huvudet, elchocker genom hjärnan eller inandning av giftig gas, för att sedan skära upp halsen på dem och tömma dem på blod – i så fall absolut; Sverige är bland de bästa i världen. 

Dessutom är vegetarisk mat ett sätt att rädda liv. En studie av FN visar att 821 miljoner människor lider av hunger och varje timme dör 300 barn av svält.

Att producera kött kräver tio gånger mer odlingsmark än vegetariska råvaror med samma näringsinnehåll. i stället för att använda den värdefulla marken till djurfoder skulle den kunna användas till att hjälpa svältande människor. 

Många säger att vegetarisk mat inte innehåller allt protein elever behöver för att ta sig igenom skoldagen. Men detta är en myt. Ägg, ärtor, linser, bönor och sojaprodukter är fullproppade med protein.

Vegetarisk mat innehåller lagom med fett, är rik på vitaminer och består av långsamma kolhydrater, som innebär att energin kommer räcka längre och blodsockerkurvan hållas jämn. Detta skulle leda till att skolresultaten förbättras eftersom elevernas energi räcker längre och de orkar med de långa skoldagarna. 

Fetma bland ungdomar har blivit tio gånger vanligare de senaste 40 åren. En varierad vegetarisk kost kan vara en del av lösningen och därför är det viktigt att skollunchen är både hälsosam, energirik och näringsrik.

En vegetarisk kost minskar också risken för övervikt, högt blodtryck, diabetes, cancer och hjärt- och kärlsjukdomar.En studie av Harvard University visar att en överkonsumtion av kött som barn leder till en ökad risk att dö i förtid.

Skolor kan inte fortsätta servera elever mat som riskerar att förkorta deras liv. 

Sammanfattningsvis borde Sverige införa en vegetarisk skollunch för djurens, miljöns och hälsans skull.

Dessutom måste vi bredda barnens matupplevelser och inspirera och uppmuntra en grön utveckling i samhället.

Ät vegetarisk för ett friskare liv. Ät vegetarisk för att rädda vår jord.Ät vegetarisk för framtiden.