Solen är uppe längre på kvällarna innan den försvinner bakom skärgårdens öar. Fler dagar har temperaturer som möjliggör kvällssittningar på Järntorgets uteserveringar. Det är alldeles tydligt vår i den göteborgska luften. Och med våren närmar sig också påsken.

Veckan som ligger framför oss är den sista veckan på fastan och den heter stilla veckan, inte påskveckan som många tror. Fram till påskdagen nästa söndag har vi dymmelonsdag, skärtorsdag, långfredag och påskafton att se fram emot.

Göteborg sticker ut

I en nyligen presenterad undersökning gjord av Kantar Sifo på uppdrag av Amazon har man bland annatjämfört påsktraditioner och påskmat mellan olika delar av landet. På många frågor är skillnaderna mellan landets olika delar liten, men det finns faktiskt några punkter där vi göteborgare sticker ut.

Förutom skåningarna är det faktiskt göteborgarna som är mest förtjusta i påsken. Hela 26 procent, jämfört med svaga 15 procent i Stockholmsområdet, av göteborgarna listar påsken som sin favorithögtid. Att påsken är så populär i Göteborg beror med all säkerhet på att våren oftast är kommen oavsett om påsken infaller i slutet av mars, då det fortfarande kan vara snö i mellersta Sverige.

Älskar äggjakt

Vad det gäller traditioner så är det två saker där vi i Göteborg och västra Sverige sticker ut jämfört med övriga landet. För det första är det påskäggsjakt som är populärare i Göteborg än i övriga Sverige, 18 procent av göteborgarna säger att just detta är roligast. Bara i Malmöområdet är det fler (22 procent) som uppger att just den aktiviteten är favorit bland svenska påsktraditioner. Att gömma påskägg med godis i trädgården och låta barnen leta efter dem är en tradition som går tillbaka nästan hundra år. Kombinationen av påskharens ankomst från Tyskland och smågodisets lansering under mellankrigstiden skapade just denna fortfarande populära tradition.

Påskbrasa

För det andra är det givetvis påskbrasan som sticker ut när göteborgare och västsvenskar ska lista sina favorittraditioner. Att tända påskbrasa är en tradition tydligt förknippat med västra Sverige. Vi vet att man i till exempel. Bohuslän och Västergötland tänt eldar för att skrämma häxor på påskafton ända sedan 1700-talet.Tyvärr har den traditionen minskat dramatiskt under de senaste årtiondena och istället ersatts av valborgsmässoeldar som har sitt ursprung i Uppland. Dock är traditionen med grankrig för att kunna bygga den största påskelden fortfarande en levande tradition i det göteborgska skärgården.

Favoritmaten

Vad det gäller påskmaten är det som väntat ägg, sill och lax som är favoriterna. Dock är vi göteborgare mer förtjusta i löjrom och prinskorv (inte nödvändigtvis i kombination dock) än svenskar i övrigt. Vad det beror på har jag dock ingen aning om. Är det någon kunnig läsare som sitter inne på svaret eller en gångbar hypotes så får ni gärna höra av er.