Jakobsbergs bussterminal har blivit en ökänd plats i kommunen. Polisen gick tidigare i år ut på Facebook och vädjade till vårdnadshavare att själva åka ut till busstationen eftersom det pågår öppen narkotikaförsäljning och missbruk där.

– Många har vittnat om att det här en av kommunens otryggaste platser, då känns det viktigt att vi kan göra insatser från vår horisont, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons (M).

Han är på besök för att inspektera de åtta nya övervakningskamerorna som installerades här i mars. Efter en ny lagändring, som han själv var väldigt drivande i, har SL nu fått möjlighet att sätta upp kameror även utanför spärrarna.

Vet ni att kameror förebygger brottslighet?

– Ja, det har gjorts många studier kring detta och det är vetenskapligt belagt. Våra kameror har tryckt undan väldigt mycket skadegörelse, klotter men också hot och rånsituationer. Buset avhåller sig från att hålla på när kamerorna sitter uppe.

Men forskning visar att kameror inte är effektiva när det gäller våldsbrott?

– Jag betraktar rån eller grova rån som förknippade med våld och den brottsligheten har vi sett minska kraftigt med kameraövervakning. Det finns alltid olika skolor och studier. Men vi har bevis för att kameror tillsammans med andra trygghetsinsatser gör skillnad för att ta tillbaka en plats.

Kommunens egna kameror har effekt

Järfälla kommun satte själva upp kameror i Jakobsbergs centrum i höstas.

– Vi har sedan flera år tillbaka haft en öppen drogscen i centrum. Men när vi satte upp kameror och satte in ordningsvakter och trygghetsvärdar har vi faktiskt fått bort den, säger Emma Feldman (M), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla som delar bilden av kamerornas effektivitet.

Men båda politikerna kräver mer av polisen som de menar tagit ett alldeles för stort kliv tillbaka.

– I bästa fall hade vi sett flera synliga poliser. Nu skyfflar man över ansvaret på kommunerna och det är olyckligt att vi måste lägga enorma resurser på tryggheten. Resurser som ska gå till skola, vård och omsorg, säger Emma Feldman.

Vill se en tunnelbanepolis

Kristoffer Tamsons (M) har sedan flera år tillbaka ropat efter att få tillbaka tunnelbanepolisen, så som den såg ut på 80-talet.

– Alla andra städer i världen har det utom vi. Många tycker att det är underligt.

Varken Feldman eller Tamsons anser att kamerornas övergrepp på integriteten slår högre i den här frågan. Tryggheten går först, menar de.

Men är inte kameror något av en quick-fix?

– Vi arbetar med båda långa och korta åtgärder. I vårt 77-punktsprogram har vi en handlingsplan för våra utsatta områden. Elever behöver gå ut skolan, unga måste få en gymnasieutbildning för att kunna ta sig vidare och vi måste ha fler sociala insatser, säger Emma Feldman.

Kommer Järfällaborna att känna sig mer trygga här nu?

– Upplevelser är subjektiva, från Järfälla sida att alltid göra allt vi kan för öka tryggheten och det är Järfällabornas rätt att känna sig trygga.