Det här är en debattartikel på Mitti.se. Åsikterna är skribenternas egna.

I Mitt i Botkyrka kunde vi läsa en artikel med rubriken ”Tumba kan få ett badhus – äventyrsbad inte uteslutet”.

Tullinge nämns inte ens som ett alternativ av kultur- och fritidsnämndens ordförande Robert Aslan (S). Men det kanske inte är så överraskande?

Tullinge har under många år nedprioriterats. Vi har en pendeltågsstation från 1969 och ett gammalt centrum som trots storslagna löften inte har utvecklats.

Nu när det är dags för en stor satsning i kommunen menar vi att simhallen ska placeras i Tullinge.

Sedan 30 år tillbaka har Tullingeborna efterfrågat en simhall. Men vi talar inte om ett ekonomiskt oansvarigt äventyrsbad. Det handlar i stället om en vanlig simhall som gynnar folkhälsa, gemenskap och trivsel för både unga och pensionärer.

Den del av Tullinge som expanderar mest är Riksten. I takt med att Riksten växer är det viktigt att den kommunala servicen går hand i hand med utvecklingen. Ett helt nytt bostadsområde som på sikt ska rymma 10 000 invånare utgör bra underlag för en ny simhall.

Vid Riksten finns det möjlighet till nya parkeringsplatser, gång- och cykelbana samt bra kommunikationer vilket gör det lätt för alla att ta sig till simhallen.

Nu är det är hög tid att Tullinge prioriteras. Tom symbolpolitik som dyra cykelgarage och nya cykelbanor räcker inte.

Tullingeborna förtjänar en riktig satsning i form av en simhall i Riksten.

Tumba kan få ett badhus – äventyrsbad inte uteslutet

Storvretsbadet ska rivas och en ny simhall byggas upp. Men var ska den hamna?

När det stod klart att Storvretsbadet ska rivas presenterade kommunen tre alternativa platser för en ny simhall: Storvretsparken, Storvretsbacken och Munkhättevägen.

I september konstaterade teknik- och fastighetsförvaltningen att Storvretsparken var det mest gynnsamma läget, med närhet till skolan. En bild som även kultur- och fritidsförvaltningen delar.

Varför tycker ni att Storvreten är den bästa placeringen?

– Vi vill placera badhuset i Tumba, vi tror att det är den bästa lösningen. Det är centralt och bra med kommunikationer och tillgänglighet. Det är enkelt att gå och cykla till anläggningen, centrala och bra, säger Robert Aslan (S), som är kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Troligtvis inget äventyrsbad

Den som hoppats på långa rutschkanor kan bli besviken. Förvaltningen konstaterar att det troligen inte kommer att bli ett äventyrsbad.

– Det finns främst ett behov av fler bassängytor. Skolor efterfrågar det för simundervisning, men det behövs även för motion och andra aktiviteter. Det är dock inte uteslutet med en lekdel med rutschkana, sådana typer av önskemål kan man prova, säger Robert Aslan.

Nu ska Fittjabadet och Storvretsbadet renoveras, så att simhallarna kan användas i ytterligare några år. Innan badhuset i Storvreten måste rivas, kommer det nya badhuset byggas för att möta de behov som finns. 

– Investeringarna i simhallarna gör att badhusen kan leva ytterligare år. På så vis skjuter vi på planperioden för det nya badhuset. 

NÖJD. "Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan", säger Robert Aslan (S).

NÖJD. "Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan", säger Robert Aslan (S).

Sofi Sykfont

Fittjabadet och Storvretsbadet ska renoveras

Badhuset i Fittja ska renoveras i flera etapper och få en ny 25-metersbassäng. Fittjabadets upprustning beräknas kosta cirka 80 miljoner kronor. Storvretsbadets upprustning beräknas kosta 21 miljoner kronor.

– Jag ser det som en fantastiskt investering i simhallarna. Simhallen är en fantastisk mötesplats, även om det kostar mycket så är det en satsning på Botkyrka och hälsan, säger Robert Aslan.