#ettsthlm

Rätt plats. Gharib Essam och Jessica Henriksson Bergman blev kompisar genom sina hundar och startade tillsammans en facebookgrupp för grannarna i nybyggarområdet Täby Park. Foto: Petter Beckman

Trygghet och schyssta grannar lockar till Täby

Det är skönt att inte behöva se sig om över axeln när man går hem sent, tycker nyblivna Täbybor, som lockats av kommunens erbjudande om trygghet och lugn. Mäklarens förklaring: ”Här finns inga utsatta områden – ens i närheten”.

  • Publicerad 11:56, 20 mar 2021

Samhällsklass är inte det viktiga. Snarare att man har respekt för andra och hjälps åt att hålla fint i sitt område.

I blåsten mitt ute på det som tidigare var Täby Galopp leker två nyblivna Täbybor med sina pigga pointer-tikar Luna och Lisa.

– Vi började prata med varandra för att våra hundar var så lika, berättar Gharib Essam och Jessica Henriksson Bergman.

I november startade de tillsammans en facebookgrupp för att stärka gemenskapen bland de nyinflyttade i Täby Park, där den första etappen blev klar i fjol.

"Här finns allt"

Gharib Essam är masterstudent i företagsekononomi från USA och flyttade in i en nybyggd bostadsrätt med sin fru och en sjuårig dotter förra sommaren.

Jessica Henriksson Bergman, anställd på ett skönhetsföretag i nordöstra Täby, lämnade andrahandslägenheten på Södermalm för ett eget hyreskontrakt i kvarteret bredvid Gharib.

– Hyran är lägre än det jag betalade i andra hand tidigare. Och nu har jag jättenära till jobbet. Här finns allt: fin natur och all slags handel. Och bara femton minuter in till stan, säger Jessica.

"Tryggt för min dotter"

Gharib Essam, som tidigare har bott i Sollentuna och Bromma, jämförde olika kommuner inför köpbeslutet. Täby vann.

– Skolorna är bra och det är korta köer till pianolektioner och simning. Allt inom gångavstånd. Det känns framförallt som en väldigt trygg plats för min dotter att växa upp på, säger Gharib Essam.

Täby Park. Runt tusen personer flyttade in 2020. På sikt blir det 6 000 lägenheter, 85-90 procent bostadsrätter. Foto: Petter Beckman

Hur vill vi bo - del 1

I en ny artikelserie ställer vi frågan: Vill vi helst bo med grannar som liknar oss själva? Betyder det att bostadssegregationen är ofrånkomlig? Maila gärna in dina tankar och erfarenheter: petter.beckman@mitti.se. Och diskutera på Mitt i:s facebook.

Just tryggheten har de senaste åren seglat upp som den viktigaste faktorn när folk söker ny bostad, visar flera undersökningar.

Johan Reuterling, bostadsmäklare på Bjurfors i Täby bekräftar:

– Det kan vara familjer som bor i en fin villa i Västerort, men med ett stökigt område alldeles intill. Då känner man att det inte är tryggt för barnen att växa upp där och då söker man sig till en plats som Täby.

Inga utsatta områden

– Här är man inte granne med något utsatt område. Det finns ingen plats i Täby som är ”mindre bra”. Alla tänker inte så, men det är en viktig faktor för många, säger Johan Reuterling.

Paret Ron och Monika från Solna började leta hus när de var på väg att bli föräldrar. De fastnade för en villa i Roslags Näsby i Täby.

– Det känns bra att bo nära folk som är lika oss själva: många barnfamiljer, många som har eftergymnasial utbildning. Det ger trygghet. Samtidigt är det demografiskt ganska blandat, säger Monika.

"Tryggare utan hyresrätter"

Ett annat ungt par, Johan och Mimmi, har nyligen köpt en lägenhet i Hägernäs i samma kommun. Tidigare bodde de i Solna respektive på Södermalm.

– För mig, som jobbar udda tider är det viktigt att bo i ett område där jag inte behöver titta mig över axeln när jag går hem på natten, säger Johan.

Monica Andersson är pensionär och har bott i sin bostadsrätt i centrala Täby i 15 år. Hon tycker det är bra att det inte finns så många hyreslägenheter i kommunen.

– Det känns tryggare när man vet att de som bor här kan betala för sig, säger hon.

Gemensamt ansvar. "Genom gruppen kan man styra upp sociala aktiviteter, men också sätta standarden för hur man vill att det ska vara i området", säger Jessica Henriksson Bergman.

Jessica Henriksson Bergman tycker ändå att Täby känns välkomnande för alla. Hon tycker inte att folk behöver vara lika varandra socioekonomiskt för att ett område ska kännas tryggt.

– Samhällsklass är inte det viktiga, mer att man har respekt för andra och hjälps åt att hålla fint, säger Jessica.

– Genom facebookgruppen kan man styra upp sociala aktiviteter, men också sätta standarden för hur man vill att det ska vara i området, när det gäller att plocka upp hundbajset eller hur man slänger sina sopor, säger Jessica Henriksson Bergman.

M-topp. Vår satsning på kommunvakter visar att vi tar trygghetsfrågan allvar, säger Erik Andersson (M), kommunalråd.

M: "Alla är välkomna"

För kommunstyrelsens ordförande Erik Andersson (M) är ordet trygghet centralt för att beskriva livskvaliten i Täby. Kommunen ligger i topp i länet när det gäller upplevd trygghet, tillsammans med Värmdö, Danderyd och Nacka.

– Alla som gör rätt för sig och sköter sig är välkomna i Täby, understryker Erik Andersson.

Han ser tryggheten som ett resultat av en målmedveten politik i kommunen för att människor ska ha egen försörjning och för att undvika ansamling av sociala problem till vissa bostadsområden.

Samverkan med civilförsvaret

Täby satsar också på fördubblad nattvandring, samarbete med civilförsvaret kring grannsamverkan, kameror och särskilda kommunvakter.

– Med kommunvakter visar vi att vi tar trygghetsfrågan allvar, säger Erik Andersson

Finns en risk för en utveckling mot ”gated communities"?

– Det vore inte önskvärt med en sådan utveckling. Men om man inte får bukt med kriminaliteten och utanförskapet i samhället omkring är risken stor att vi får mer stängda områden, säger han.

Trendbrott: "På väg mot gated communities"

Tryggt område är det önskemål som hamnar i topp när det kommer till framtida val av bostad, visade Skanskas rapport Bopanelen 2030 förra året.

68 procent anger ”tryggt område” som absolut viktigast – 73 procent av kvinnorna och 64 procent av männen.

Samma sak slogs fast av bostadsmäklaren Bjurfors 2019. Behovet att bo i ett tryggt bostadsområde är nu viktigast för potentiella bostadsköpare i de tre storstadsområdena, enligt företagets kundundersökningar.

– Det är ett trendbrott. Trygghet har aldrig legat så här högt uppe förut. Det är första tecknet på en trend mot ”gated communities”, sa Bjurfors vd Fredrik Kullman i en intervju i Dagens Industri

Visa merVisa mindre

Enkät: Vad är bra med att bo i Täby?

Yasmin Albayiti jobbar i en frisörsalong i Täby centrum.

Yasmin Albayiti

– Både min man och jag jobbar i Täby, så det är smidigt att bo nära. Här finns det mesta, med bra skolor och förskolor. Det är är också mer mångkulturellt än för tio år sedan. Det har bidragit till att det finns fler slags butiker och verksamheter.

Annika Tallberg Nyberg i den nya närbutiken som Johannes Kahlan just har öppnat i Täby Park.

Annika Tallberg Nyberg

– Jag flyttade in här i Täby Park i juni. Det känns som en småstad – och samtidigt nära till allt. Att det är tryggt och lugnt är viktigt. Men det är också bra att det är blandade åldersgrupper och olika bakgrunder.

Ingrid Blom bor i Storstugan bakom Täby Centrum.

Ingrid Blom

– Jag har bott och jobbat här en stor del av livet. Det är nära naturen och nära till stan. Vad man än vill göra så finns det här. Det här med tryggheten har jag inte tänkt så mycket på faktiskt, men allting här funkar jättebra.

Robin Frostberg har nyligen flyttat tillbaka till Sverige efter att ha pluggat i USA.

Robin Frostberg

– Jag vill bo i de norra delarna av stan eftersom jag är AIK:are. Nu hyr jag ett Attefallshus på en villatomt här i Täby. Jag trivs bra, det är fina hus, nära till mycket och inte så mycket trafik.