#ettsthlm

Motiverade. Sheyma Isse, Dur-e-Sameen Ahmad och Edvin Ala-Kojola jobbar inom projektet ”Vem bryr sig?” med att sprida kunskap om hur man påverkar samhället. Alla tänker plugga vidare på högskolan. Foto: Eira Desax

Rinkeby i topp: Så många pluggar vidare

Andelen gymnasieungdomar från utsatta områden som pluggar vidare har ökat kraftigt. 2017 låg Rinkeby långt över snittet i Stockholm. Betyder det att alla i  dag har lika möjligheter? Knappast, tycker Sheyma, Edvin och Dur-e-Sameen.

  • Publicerad 11:45, 5 mar 2022

Folk förstår nog inte hur mycket din yttre omgivning påverkar.

Det är gratis att utbilda sig. Det finns gott om lediga jobb. Vad är det då som hindrar? Var ligger ansvaret för att fler ska ta de chanser som faktiskt finns?

– En tredjedel hänger på dig själv. Du måste ha självdisciplin och kämpa för att ta dig över hinder, säger Sheyma Isse, 19 år, i Rinkeby.

– Men de andra två tredjedelarna, det är faktorerna runtomkring dig: din familj, platsen du bor på. Och framförallt fördomarna du möter på grund av din bakgrund och din adress, tillägger hon.

Rinkeby sticker ut. Andel ungdomar som gick vidare från gymnasiet till högre utbildning. Källa: Sweco/Stockholms stad. Foto: Grafik: Mitt i

Inte samma förutsättningar

Sheyma är en av de fyra äldre tonåringar vi träffar i Rinkebys nyöppnade mötesplats för unga – Framtidens hus – för att prata om möjligheter, hinder och framtidsutsikter.

Alla håller med: varje individ har ett ansvar.

– Det är viktigt för oss att ha inställningen att ”du kan”. Men det kan bli lite tondövt också, om man tror att alla har samma förutsättningar. Folk förstår nog inte alltid hur mycket din yttre omgivning påverkar, säger Edvin Ala-Kojola, 18 år från Kista.

Foto: Eira Desax

Sheyma Isse, 19 år, Rinkeby

Vill bli: Plan A: creative director. Plan B: Programmerare.

Vill förändra: Få bort den systematiska rasismen så att alla människor behandlas lika.

– Det kan till exempel handla om vilken uppmuntran du får av lärarna. Hela grundskolan trodde jag att jag var dålig på matte. Det var först på gymnasiet inne i stan som jag fick lärare som fick mig att känna att jag kunde, säger Nemah Rooble, 18 år, Rinkeby.

Skolresultaten i Järvaområdet är nu på väg upp. Det finns också en positiv trend när det gäller hur många som går vidare till högre studier, visar siffror som Mitt i har bett Stockholms stad att ta fram.

Över 70 procent

2017 läste över 70 procent av Rinkebys gymnasister vidare på högskolan, långt mer än snittet för Stockholm. Även om det är färre av Järvas niondeklassare som börjar på gymnasiet än i övriga stan så har gapet inom Stockholm minskat.

– Den långsiktiga trenden är att det går bättre och bättre för ungdomar som växer upp i utsatta områden, även om utvecklingen skulle behöva gå ännu snabbare. Det är otroligt viktigt för den sociala sammanhållningen att de här skillnaderna jämnas ut, säger Jan Jönsson (L), socialborgarråd i Stockholm.

Foto: Eira Desax

Edvin Ala-Kojola, 18 år, Kista

Vill bli: Jag vill bli allt! Om jag måste välja blir det spelutvecklare, politiker eller psykiatriker.

Vill förändra: Segregationen och den ekonomiska ojämlikhete. Och få ner de långa kötiderna inom transvården.

Ungdomarna på Framtidens hus har också märkt att fler i området pluggar vidare.

– Jag tror att den generationen som växer upp nu satsar mer på att utbilda sig. Man vet att man begränsas för att man har utländsk bakgrund. Och det blir en extra drivkraft. Man vill komma in i samhället för att kunna hjälpa andra i samma situation, säger Dur-e-Sameen Ahmad, 18 år, Spånga.

Krävs att man möts

Edvin Ala-Kojola menar att segregationen försvårar förståelse över gränserna inom stan.

– Folk som har sämre strukturella förutsättningar bor härute i Västerort, medan barnen till direktörerna bor någon annanstans och går i en annan skola. För dem är det lätt att säga: ”alla har lika möjligheter”. Och kanske slänga ur sig något nedlåtande på facebook.

– Det som krävs är att man möts och lyssnar på varandra. Det blir en annan sak om man faktiskt träffas och går i skolan tillsammans, säger Edvin.

Foto: Eira Desax

Dur-e-Sameen Ahmad, 18 år, Akalla

Vill bli: Jag funderar på ingenjör eller biomedicin eller tandläkare. Tandläkare är "the safe choice" och kanske prioriterar jag trygghet framför intresse.

Vill förändra: Den systematiska rasismen i skolan och vården. Den psykiska ohälsan bland unga.

RÄTTELSE: Rinkeby högst av Stockholms utsatta stadsdelar

I pappersversionen av denna artikel uppges felaktigt att Rinkebys gymnasister 2017 låg "högst i hela Stockholm" när det gäller andel som pluggade vidare. Korrekt är att Rinkeby låg högst av elva undersökta, utsatta stadsdelar – och drygt 10 procentenheter över snittet för hela Stockholm.

I början på 00-talet läste mindre än hälften av Rinkebys gymansieungdomar vidare på högskola. 2017 hade andelen ökat till drygt 70 procent, långt över Stockholms stads snitt på 60 procent.

Samma uppåtgående trend syns i flera av Stockholms andra utsatta områden, med Rinkeby och Tensta i topp av de jämförda, utsatta stadsdelarna.

Om man tittar på hur stor andel av niorna som hade börjat på högskolan sex år senare, låg Järvastadsdelarna en bit under snittet för Stockholm: 48 procent mot 53 procent i hela stan för dem som gick ut nian 2014.

Fyra år tidigare var det gapet betydligt större: av Rinkebys nior som gick ut 2010 gick 24 procent vidare till högskolan, mot 48 procent i hela stan.

I genomsnitt 2016–2020 gick 74 procent av niorna i Rinkeby-Tensta ut nian med gymnasiebehörighet, mot 89 procent för hela staden. Åren 2010-2015 var siffran 68 procent för Rinkeby-Tensta mot 88 procent för staden.

Källa: Sweco/Stockholms stad

Visa merVisa mindre

Vem bryr sig?

Ungdomarna i artikeln jobbar som demokratiambassadörer inom projektet "Vem bryr sig?", ett samarbete mellan Stiftelsen The Global Village och Framtidens Hus med stöd av Postkodstiftelsen. Tio äldre tonåringar har anställts på deltid för att sprida kunskap om hur unga kan få inflytande och påverka samhället.

#EttSthlm

#EttSthlm är en specialsida i Mitt i:s som letar svar på hur vi får ett mer sammahållet Stockholm. I några artiklar diskuterar vi vad som behövs för att fler unga ska komma över tröskeln till jobb och utbildning. Hur mycket hänger på dig själv? Vad behöver ändras? Kommentera gärna: ”Mitt i Stockholm” på Facebook. Eller maila: petter.beckman@mitti.se