#ettsthlm

DRÖMMAR. Enrique Figallo från finansföretaget Morningstar är frivillig klasscoach i Fittjaskolan. ”Det finns ungdomar som behöver lite hjälp att veta vad man kan göra, därför är jag här i dag”, säger han. Foto: Sacharias Källdén

Företag öppnar dörren för 13-åringar

Dina föräldrar vill att du ska bli läkare eller jurist. Men vad fantiserar du själv om – egentligen? På Fittjaskolan får sjuorna konkret hjälp från närings­livet med att hitta vägar till det riktiga drömjobbet.

  • Publicerad 11:58, 21 maj 2022

Man får börja med att kämpa. Men om man gillar det man gör tror jag inte det blir svårt.

DET HÄR ÄR DEL TRE I ARTIKELSERIEN "ARBETE ÅT ALLA?". LÄS ÄVEN DEL ETT OCH DEL TVÅ.

Nyutslagna kastanjeträd sprider sitt skimmer in genom klassrumsfönstret i Fittjaskolan. Sjundeklassarna klipper bilder ur färgglada tidningar, de klistrar och ritar.

Vita pappersark fylls av guldklockor, flashiga bilar, lyxbåtar och märkeskläder. ”Våga drömma”, är uppgiften.

Amina Chodwry klipper ut en rymdraket och en ung tjej som föreläser. Hon har länge vetat vad hon vill bli: astrofysiker.

– Det började när jag var åtta år och såg en youtubefilm om rymden. Sen har jag bara velat lära mig mer och mer, säger hon.

MÅLINRIKTADE. Amina Chodwry vill bli astro­fysiker, Saifa Sumon satsar på hjärtläkare. Foto: Sacharias Källdén

Vill träffa Messi

Amina berättar att hennes mamma är frisör och att pappan tidigare fixade mobiler men numera jobbar som kock.

– De vill egentligen att jag ska bli läkare. Men man lever ju bara en gång, säger hon.

Vid bordet intill vill alla killarna bli miljonärer. Hur? Krypto! Bitcoins!

En har som största dröm att få träffa fotbollslegenden Messi.

– Många ungdomar vi träffar i de här skolorna har ganska diffusa uppfattningar om vad det finns för jobb. Många har aldrig varit på ett kontor, säger Jonas Bygdeson, grundare till företaget My Dream Now, som organiserar utbyte mellan näringslivet och skolklasser i socialt utsatta områden.

INSPIRERAR. Nyblivna coachen Enrique Figallo berättar att han jobbar med hållbara investeringar, inkludering och mångfald på finansföretaget Morningstar. Foto: Sacharias Källdén

Viktigt med förebilder

Denna förmiddag är det en investeringschef från fastighetsbolagetet Castellum och en hållbarhetsansvarig från finansföretaget Morningstar som för första gången kliver in i rollen som klasscoacher åt högstadieelever i norra Botkyrka.

– De som är studiemotiverade och har det stödet hemifrån tänker ofta läkare eller jurist. Men utöver det kan det finnas väldigt lite kunskap. Det är viktigt att jobba med förebilder och inspiration redan i tidig ålder, säger Jonas Bygdeson.

Saifa Sumon klistrar upp en bild av en kvinnlig läkare och en uppförstorad DNA-sträng. Bredvid skriver hon en förklaring.

– Flera i min familj har haft hjärtproblem. Och i mitt hemland är det många som inte har råd med läkare. Jag vill antingen bli kardiolog eller ta fram mediciner för nya sjukdomar, säger Saifa.

”DYRA GREJER”. Flera av killarna drömmer­ framför allt om ett liv i lyx. Foto: Sacharias Källdén

"Ger enormt mycket"

De nyblivna coacherna Kristina Sawjani och Enrique Figallo fångar upp, peppar och delar med sig av sina egna erfarenheter.

– Jag tror det ger enormt mycket för eleverna att se att det finns vuxna som engagerar sig och som bryr sig om deras framtid, säger Federico Porrez, projektledare från My Dream Now.

Målet, förklarar han, är att motverka utanförskapet och ge alla unga mer lika förutsättningar att komma ut i arbetslivet och vuxenlivet.

– Övningarna hjälper ungdomarna att öppna upp sig, att tro på sig själva och kanske hitta yrken de aldrig tänkt på, säger han.

ROLIGT. Giorgi Karaklidis vill bli judoproffs. Kristina Sawjani, investeringschef på ett fastighetsbolag, coachar. "Man ska välja något man tycker är roligt", säger hon. Foto: Sacharias Källdén

Som Sherlock Holmes

Giorgi Karaklidis ritar en prispall som han själv står överst på. ”Jag ska vinna över hela världen i judo”, förklarar han. Men Giorgi vill också bli detektiv, inspirationen kommer från filmer och böcker han läst om Sherlock Holmes.

Naz Yurdagül, vid samma bord, drömmer om en båt i Medelhavet och ett glassigt liv som sångerska. Men hon hoppas också bli advokat.

– Jag kommer att behöva höja mina betyg. Man får börja med att kämpa. Men om man gillar det man gör tror jag inte det blir svårt, säger hon.

PLANER. Naz Yurdagül vill bli sångerska i Turkiet, hon drömmer om lyxiga båtar och bilar och hoppas även kunna plugga till advokat. Foto: Sacharias Källdén

Nytta av språkkunskaper

Nästa steg i programmet blir företagsbesök. Klassläraren Mattias Josefsson, som varit med några gånger, ser det som den stora ögonöppnaren.

– Eleverna hör vad många språk som talas på arbetsplatserna. De träffar it-utvecklare från hela världen och ser på ett mycket mer konkret sätt än här hemma i Fittja vilken nytta de kan ha av sina egna språkkunskaper, säger han.

Efter pandemin: Här finns 3 000 lediga jobb

Ny metod: Så kom Agneta tillbaka till gemenskapen

FRAMTIDEN. Yagmur Kocak gillar att laga mat och baka. "Men jag tror att jag ska bli advokat. Och jag vill resa, klubba och ha roligt med vänner" Foto: Sacharias Källdén

”Fler skolor borde sam­verka med omgivningen”

My Dream Now har i dag samarbete med grundskolor i Fittja och Kista och med gymnasier på Kungsholmen och Östermalm. Företag som vill stärka sin mångkulturella kompetens går in som partners och ställer upp med klasscoacher, studiebesök med mera.

Skolans läroplan är bra och tydlig, framhåller grundaren Jonas Bygde­son: Man ska börja redan på låg­stadiet med att skapa motivation, ge förebilder och öka kunskapen om olika vägar man kan välja i arbetslivet.

Tyvärr uppfylls sällan läroplanen, menar Bygdeson: ”Skolpersonalen och skolledningen har ofta sitt fokus på betygen och det inre arbetet. Och de har ingen vana att samverka med omgivningen”.

Behovet är stort, framhåller han: ”Pappan kanske är ingenjör, men har fått nej på alla sina jobbansökningar­ och står nu i stället och packar hamburger­sås vid ett löpande band. Samtidigt har farbrorn svårt att få sin taxirörelse att gå ihop. Sonen drar då, helt naturligt, slutsatsen att det här med att jobba, det är inte är så roligt.”

Visa merVisa mindre

I en serie artiklar tittar vi närmare på de stora klyftorna på arbetsmarknaden. Vad krävs för att fler ska få jobb? Finns det arbete åt alla? Diskutera artiklarna på facebook – och hör gärna av dig med tips, erfarenheter och idéer!