DET HÄR ÄR DEL TRE I ARTIKELSERIEN "ARBETE ÅT ALLA?". LÄS ÄVEN DEL ETT OCH DEL TVÅ.

Nyutslagna kastanjeträd sprider sitt skimmer in genom klassrumsfönstret i Fittjaskolan. Sjundeklassarna klipper bilder ur färgglada tidningar, de klistrar och ritar.

Vita pappersark fylls av guldklockor, flashiga bilar, lyxbåtar och märkeskläder. ”Våga drömma”, är uppgiften.

Amina Chodwry klipper ut en rymdraket och en ung tjej som föreläser. Hon har länge vetat vad hon vill bli: astrofysiker.

– Det började när jag var åtta år och såg en youtubefilm om rymden. Sen har jag bara velat lära mig mer och mer, säger hon.

Vill träffa Messi

Amina berättar att hennes mamma är frisör och att pappan tidigare fixade mobiler men numera jobbar som kock.

– De vill egentligen att jag ska bli läkare. Men man lever ju bara en gång, säger hon.

Vid bordet intill vill alla killarna bli miljonärer. Hur? Krypto! Bitcoins!

En har som största dröm att få träffa fotbollslegenden Messi.

– Många ungdomar vi träffar i de här skolorna har ganska diffusa uppfattningar om vad det finns för jobb. Många har aldrig varit på ett kontor, säger Jonas Bygdeson, grundare till företaget My Dream Now, som organiserar utbyte mellan näringslivet och skolklasser i socialt utsatta områden.

Viktigt med förebilder

Denna förmiddag är det en investeringschef från fastighetsbolagetet Castellum och en hållbarhetsansvarig från finansföretaget Morningstar som för första gången kliver in i rollen som klasscoacher åt högstadieelever i norra Botkyrka.

– De som är studiemotiverade och har det stödet hemifrån tänker ofta läkare eller jurist. Men utöver det kan det finnas väldigt lite kunskap. Det är viktigt att jobba med förebilder och inspiration redan i tidig ålder, säger Jonas Bygdeson.

Saifa Sumon klistrar upp en bild av en kvinnlig läkare och en uppförstorad DNA-sträng. Bredvid skriver hon en förklaring.

– Flera i min familj har haft hjärtproblem. Och i mitt hemland är det många som inte har råd med läkare. Jag vill antingen bli kardiolog eller ta fram mediciner för nya sjukdomar, säger Saifa.

"Ger enormt mycket"

De nyblivna coacherna Kristina Sawjani och Enrique Figallo fångar upp, peppar och delar med sig av sina egna erfarenheter.

– Jag tror det ger enormt mycket för eleverna att se att det finns vuxna som engagerar sig och som bryr sig om deras framtid, säger Federico Porrez, projektledare från My Dream Now.

Målet, förklarar han, är att motverka utanförskapet och ge alla unga mer lika förutsättningar att komma ut i arbetslivet och vuxenlivet.

– Övningarna hjälper ungdomarna att öppna upp sig, att tro på sig själva och kanske hitta yrken de aldrig tänkt på, säger han.

Som Sherlock Holmes

Giorgi Karaklidis ritar en prispall som han själv står överst på. ”Jag ska vinna över hela världen i judo”, förklarar han. Men Giorgi vill också bli detektiv, inspirationen kommer från filmer och böcker han läst om Sherlock Holmes.

Naz Yurdagül, vid samma bord, drömmer om en båt i Medelhavet och ett glassigt liv som sångerska. Men hon hoppas också bli advokat.

– Jag kommer att behöva höja mina betyg. Man får börja med att kämpa. Men om man gillar det man gör tror jag inte det blir svårt, säger hon.

Nytta av språkkunskaper

Nästa steg i programmet blir företagsbesök. Klassläraren Mattias Josefsson, som varit med några gånger, ser det som den stora ögonöppnaren.

– Eleverna hör vad många språk som talas på arbetsplatserna. De träffar it-utvecklare från hela världen och ser på ett mycket mer konkret sätt än här hemma i Fittja vilken nytta de kan ha av sina egna språkkunskaper, säger han.

https://www.mitti.se/ettsthlm/efter-pandemin-har-finns-3-000-lediga-jobb/repvef!vY@Z@UIK6B78TMOpHqlg/

https://www.mitti.se/ettsthlm/ny-metod-sa-kom-agneta-tillbaka-till-gemenskapen/repvek!w2Bf2Au0SHUdc3U9AM@rg/