Sverige har fått en stökig marknadsskola. Bara det senaste året har de fyra största skolkoncernerna gått med 1,3 miljarder kronor i vinst. Det motsvarar hela 2200 lärartjänster. Betyg anses vara affärshemligheter, skolbolag som gått i konkurs kräver pengar från kommunerna och elever väljs bort i skolvalet. Hela Sverige förlorar på det.

Nu ser vi samma utveckling inom vården. Privata sjukvårdsförsäkringar riskerar att skapa ett A- och B-lag i vården när vissa vårdbolag låter patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring gå före patienter vars vård finansieras av skatten. I våras lade en statlig fond från Förenade Arabemiraten ett bud på ett av de större vårdbolagen i Sverige.

Här i Göteborg drivs Lundby sjukhus av det vårdbolaget, ett bolag som alltså kan vara på väg att säljas till ägare i emiratet Abu Dhabi. Odemokratiska stater kan äga sjukhus och vårdcentraler i vårt land. Ska vår välfärd drivas på det här sättet? Självklart inte, säger vi Socialdemokrater.

Ulf Kristerssons moderater tycks välkomna detta och har vägrat svara på frågor om den här försäljningen. De vill till och med öka takten på utförsäljningarna. Moderaterna har beslutat att de ska jobba för att fler av svenska folkets sjukhus ska privatiseras. Men vilka verkar vara hemligt. Nu måste Moderaterna svara. Vilka sjukhus de vill sälja här i Göteborg? Är det Sahlgrenska eller Angereds närsjukhus som är till salu?

Moderaterna måste också svara på vem de vill sälja svenska folkets sjukhus till. Riskkapitalister? Utländska intressen? De måste svara på varför de är beredda att riskera Sveriges säkerhet på det här sättet. Akutsjukhusen är centrala för människors trygghet och strategiska resurser för vårt totalförsvar.

Vi socialdemokrater vill stoppa sönderprivatiseringen av välfärden. Vi vill införa en ny lag som skyddar svenska folkets akutsjukhus från att säljas ut. Vi vill att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor och privata vård- och omsorgsgivare. Vinstjakten i skolan ska stoppas och religiösa friskolor förbjudas. Så tar vi tillbaka den demokratiska kontrollen och kan anställa fler kollegor till de som jobbar i välfärden och förbättra arbetsmiljö. Så ser vi till skolan kan fokusera på kunskap och att vård ges efter behov.

För oss här i Göteborg innebär de förslag som vi socialdemokrater nu lägger fram att invånarna kommer kunna vara säkra på att få en god vård, oavsett om du bor i Askim eller i Biskopsgården. Med den här politiken kommer alla Göteborgs elever få gå i en skola som fokuserar på kunskap – inte på vinstjakt eller religiös indoktrinering.

Om Socialdemokraterna vinner valet kommer vi i Göteborg, inte marknaden, få bestämma vilka skolor som ska startas här.

Svenska folket måste kunna styra den välfärd som de betalar för. Därför går vi socialdemokrater till val på att ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden. Nu är Moderaterna skyldiga att förklara för väljarna varför och till vem de vill sälja vår gemensamma välfärd.