Den 13 maj skrev Loreen historia. Som första kvinna vann hon Eurovision Song Contest två gånger, och dessutom blev hon den första artisten att för andra gången ta hem en svensk seger. En sådan här vinst måste följas upp med ett storslaget Eurovision, och nu vill vi se att Solna stad och Stockholms stad samarbetar för att evenemanget ska kunna ta plats på Friends Arena och i Stockholm.

Två miljoner ska få fira

Tillsammans har Stockholms län två miljoner festglada invånare som längtar efter Eurovisionyra. En yra som också är en påminnelse om viktiga värden som stolthet över att vara den man är, mångfald, glädje och den Europeiska samarbetstanken. Det råder heller ingen tvekan om att Stockholms län har rätt förutsättningar för att arrangera nästa års Eurovision.

Vi klarar det tillsammans

Våra kommuner har tillsammans kapaciteten, infrastrukturen och resurserna för att genomföra den här typen av omfattande evenemang. Här finns Sveriges största arena, Friends Arena i Solna, som har arrangerat stora TV-sända evenemang tidigare. Sedan 2013 har finalen av Melodifestivalen sänts härifrån, och vid flera tillfällen har större evenemang anordnats i samarbete med Stockholms stad. Nu vill vi se ett liknande samarbete med flera av Stockholms läns kommuner. Det här skulle möjliggöra ett Eurovisionprogram som visar upp hela regionen, inte bara en enskild kommun. Rutinerna finns redan på plats och vi är redo att sätta igång.

310 miljoner på väg in

Med värdskapet för större arrangemang som Eurovision följer också en del kostnader, men genom att arrangera det tillsammans kan vi fördela kostnaderna för att minska bördan på en enskild kommun. Samtidigt har besöksnäringen haft ett par svåra år med pandemin, kriget i Ukraina har skrämt bort många kryssningsturister och nu drabbas näringen också av den inbromsande konjunkturen. Stockholms handelskammare beräknar besöksintäkter för 310 miljoner kronor, vilket vore ett mycket välkommet tillskott. En skjuts till besöksnäringen kan också vara en möjlighet för många unga att få ett första jobb.

Abbavibbar

Loreen gjorde det här till ett historiskt schlagerår, men även nästa år kommer att vara historiskt för Sverige. Då är det 50 år sedan Abba tog hem Sveriges första seger någonsin med låten Waterloo, och vad passar väl bättre än att förlägga värdskapet i huvudstaden där Abbamuseet ligger?

Sveriges musikdrottning Loreen levererade 100 procent på Eurovisionscenen i Liverpool och vann folkets hjärtan. Nu behöver Stockholm göra sig redo att välkomna världen till Sveriges huvudstad 2024. Tillsammans ser vi fram emot att välkomna gäster från hela Sverige och världen till Stockholm, Solna och de grannkommuner som vill vara med på Eurovision-tåget, och vi lovar att också leverera 100 procent.