Socialdemokraterna i Stockholms stad och i Region Stockholm chockhöjer nu avgifter och skatter för vanliga stockholmare. En genomsnittlig stockholmsfamilj får som följd av Socialdemokraternas politik betala närmare 14 000 kronor mer per år – bara för att bo och leva i Stockholm.

Sluta skylla på regeringen

I stället för att ta ansvar väljer Socialdemokraterna i Mitt i (24/10) att åter lägga skulden på regeringen. Detta trots att regeringen skjuter till nära 16 miljarder till kommunerna och regionerna.

Ingen regering – oavsett färg – kan kompensera för ansvarslöst ledarskap. Inte heller kan regeringen kompensera för Socialdemokraternas oförmåga att värna om stockholmshushållen. Socialdemokraternas avgifts- och skattehöjningar slukar nu upp hela regeringens förstärkning av jobbskatteavdraget, som främst riktade sig till låg- och medelinkomsttagare.

Tio tusen extra

Allra minst kan regeringen kompensera stockholmarna för att de nu tvingas betala tiotusentals kronor mer varje år utan att se några faktiska förbättringar i sin vardag. Tvärtemot vad Wanngård och Hadžialić låter påskina skär de nu ner just i kärnan på den välfärd de säger sig värna.

Trots chockhöjda avgifter och skattehöjningar kan Socialdemokraterna inte ge ett rakt svar på frågan om detta innebär att nedskärningar i välfärden uteblir. Inga garantier kan utfästas och inga satsningar på skolan och tryggheten presenteras. Vårdköerna fortsätter att bli längre och antalet bussar och tåg som rullar blir färre.

Vi går en annan väg

För stockholmarna är det tydligt: Socialdemokraterna förmår varken att hantera ekonomin eller prioritera välfärden. I stället höjer de skatter och avgifter till en kostnad på 14 000 kronor mer för en genomsnittlig familj och tvingar hushållen vända på kronor och ören i stället för att själva ta sitt ansvar. Stockholmarna förtjänar bättre.

Moderaternas oppositionsbudgetar i Stockholms stad och Region Stockholm visar att det går att säkra välfärdens kärna. Det går att säkra både skolan och tryggheten, sjukvården och kollektivtrafiken. Detta utan att chockhöja avgifter och skatter för stockholmarna och utan att förvärra ett redan svårt ekonomiskt läge för hushållen mitt under en kostnadskris.