I vår budget lägger vi 1,5 miljarder kronor på en riktad lönesatsning inom polisen, vilket ska ställas i relation till M:s 150 miljoner och regeringens 0 kronor, skriver SD-politikerna. Foto: Mostphotos

Replik: Vi satsar tio gånger mer än M på att höja polislönerna

Vi välkomnar kapplöpningen om vem som kan kopiera SD:s politik mest på det rättspolitiska området. Men det blir märkligt när M kritiserar regeringen, samtidigt som de gett MP – regeringens bromskloss – nycklarna till makten i Stockholm, skriver tre SD-toppar.

  • Publicerad 15:00, 28 okt 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I Mitti 25/10 skriver företrädare för M att regeringen “sviker stockholmarna i kampen mot gängen”. Det är förvisso en korrekt beskrivning som vi delar, samtidigt finns det fog för kritik även mot de berörda moderaterna och deras egna parti som styr huvudstaden tillsammans med regeringspartiet MP.

Att M, likt S, yrvaket landat i behovet av tuffare åtgärder på det rättspolitiska området och tycks vara uppe i en kapplöpning om vem som kan kopiera SD mest, välkomnar vi.

Märkligt blir det dock när moderaterna Anna König Jerlmyr, kommunstyrelsens ordförande i Stockholm, och Irene Svenonius, finansregionråd i region Stockholm, kritiserar regeringen för att inte ha gjort tillräckligt för tryggheten i Stockholm.

MP är bromsklossen

Regeringens bromskloss utgörs nämligen av M:s egna samarbetsparti i Stockholm - MP. MP tillhör den minoritet som fortsatt vägrar erkänna problematiken och som aktivt motarbetar kraftfulla åtgärder för att återupprätta trygghet i Sverige.

Detta kan och bör kritiseras men rimligtvis inte samtidigt som man gett dem nycklarna till makten i Stockholm.

Vi ger däremot de moderata företrädarna rätt i att det är regeringen som ska vara ytterst ansvarig för tryggheten i Sverige. Det är ohållbart att kommuner tvingas lappa och laga efter regeringens misslyckanden genom exempelvis egna ordningsvakter, kameraövervakning och avhopparverksamhet.

Skillnad i praktiken

Det krävs helt enkelt fler poliser och även om vi, S och M kan låta snarlika i retoriken skiljer det sig åt i praktiken. I vår budget satsar vi cirka 4,5 miljarder mer än regeringen på rättsväsendet varav hela 1,5 miljarder går till en riktad lönesatsning inom polisen.

Dessa 1,5 miljarder ska ställas i relation till M:s 150 miljoner och regeringens 0 kronor. Mot denna bakgrund kan M också anses svika stockholmarna i kampen mot gängen