Halvår. En Danderydsbo frågar varför den mobila ÅVC:n till Enebyberg har ett uppehåll på sex månader. (Genrebild) Foto: Arkiv

DEBATT: Varför kommer ÅVC:n ojämnt till Enebyberg?

"Varför två ÅVC på två veckor men inget under sex månader det vill säga hela sommar- och växtsäsongen?" frågar sig en Danderydsbo i en insändare.

  • Publicerad 14:00, 16 apr 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Kommunens mobila återvinningscentral är en uppskattad tjänst. I schemat för 2021 hade tekniska kontoret i början av året schemalagt 28 besök av den mobila ÅVC i de fyra kommundelarna, det vill säga det skulle kunna vara sju besök per kommundel. Det tyckte dock inte tekniska kontoret (TK) att Enebybergs skulle få.

Enebyberg fick i schemat fyra besök, och mellan det andra besöket den 25 april och nästa den 31 oktober tyckte tydligen TK att det var okej med sex månader utan någon ÅVC i Enebyberg. Som någon slags kompensation hade TK lagt in ett fjärde och sista besök för året två veckor efter det tredje besöket den 31 oktober. Hur tänkte TK? Varför två ÅVC på två veckor men inget under sex månader det vill säga hela sommar- och växtsäsongen?

Nyligen har dock tekniska kontoret lagt till två extra ÅVC-besök i Enebyberg. Men hur? Jo det ena tio dagar efter närmast föregående den 25 april, men sedan ingen ÅVC i Enebyberg på fyra månader, i stället tre ÅVC under två månader under senhösten, varav två med två veckors mellanrum i tid.

Ska det vara så svårt att sprida ut besöken i Enebyberg jämnt över året? Nyligen har tekniska kontoret självsvåldigt sågat ner en gammal men frisk ek på privat mark i Stocksund. Det föranledde kommunstyrelsens ordförande att skriftligt och offentligt be om ursäkt för tekniska kontorets klantiga hantering.

Det ska bli intressant att se om kommunstyrelsens ordförande nu kommer att be Enebybergsborna om ursäkt för tekniska kontorets lika klantiga hantering av schemat för den mobila ÅVC.