Världens ledare har antagit i FN resolutionen Agenda 2030 med de 17 globala målen för hållbar utveckling. För första gången fick alla världens länder en gemensam utvecklingsagenda.

Men redan innan coronapandemin kom signaler om att den extrema fattigdomen och hungern inte minskar tillräckligt snabbt. Nu gör pandemin att tiotals miljoner kastas tillbaka i fattigdom och att miljontals arbetstillfällen går förlorade. För kvinnor och flickor ökar utsattheten för våld i hemmet, försämrad mödravård och barnäktenskap.

När skolor stänger, utbildning försenas eller uteblir och ungdomsarbetslösheten är hög försämras ungas möjlighet till försörjning. Begreppet ”the lockdown generation” eller ”karantängenerationen” beskriver hur pandemin drabbar dagens unga världen över. Även i Sverige är barn och ungdomar särskilt utsatta trots att Sverige är det land i världen som har bäst förutsättningar att förverkliga Agenda 2030 och nå de globala målen.

Kommande generationer ska inte behöva leva i fattigdom. På motsvarande sätt ska mänskliga rättigheter och planetens ekologiska gränser respekteras. Klimatet är en ödesfråga för mänskligheten och ett reellt hot för oss som är unga.

Dagens politiska beslut kommer att påverka hur vår framtid kommer se ut. Om våra politiker inte kan säkra en hållbar värld försämras ungas livschanser. I Sverige är ungdomar engagerade i politiska frågor och vill göra skillnad, men våra röster blir sällan hörda. Vi som är unga kan göra en hel del för att påverka, som att lämna in medborgarförslag, engagera oss ideellt, aktivera oss på nätet och skriva debattartiklar. Så får vi politikerna att förstå att Agenda 2030 är vår agenda. Agera du också och kom ihåg: du som är ung har möjlighet att göra skillnad!