Gängvåldet är det största hotet mot Stockholmsregionens framtid.

S-regeringen har passivt tittat på när poliserna i regionen blivit färre samtidigt som gängen blivit fler. När S svikit stockholmarna om tryggheten tvingas vi andra kliva fram. Mitt, och Moderaterna i Region Stockholms, viktigaste vallöfte är därför en trygghetsmiljard för att ta tillbaka vår huvudstadsregion från gängen.  

Splittrar Stockholmsregionen

Brutala mord, hänsynslösa skottlossningar och attacker mot polis, räddningstjänst eller ambulanser har närmast blivit vardag i länets utsatta miljonprogram. Våldet och otryggheten splittrar Stockholmsregionen och hotar vår framtida utveckling. 

Min vision är att vår huvudstadsregion ska vara en plats för frihet, trygghet och framtidstro. Alla svenskar ska kunna känna stolthet över vårt län, en region att besöka eller en plats att flytta till.

Hotar att sätta stopp

Många av dessa positiva värden präglar redan Stockholmsregionen i dag, som en av Europas mest konkurrenskraftiga regioner, med många globala huvudkontor, världsledande forskning och en stark tillväxt. Men tyvärr hotar nu det skenande gängvåldet att sätta stopp för en fortsatt positiv utveckling.

Under årets första tre månader inträffade hela 23 skjutningar i Region Stockholm, varav åtta med dödlig utgång. Samtidigt som antalet gängkriminella och deras våldskapital ökar, har antalet poliser i Stockholm minskat med 300 anställningar på fem år.

Lekande barn träffas

När vi tvingas bevittna hur lekande barn träffas av förlupna kulor, oskyldiga skjuts ihjäl på gym mitt i stan eller hela bostadsområden gör upplopp och attackerar polisen är det ett kvitto på att vårt samhälle håller på att gå sönder på riktigt. Och ansvaret för den här utvecklingen vilar tungt på statsminister Magdalena Andersson (S) som har haft de tyngsta positionerna i regeringen i snart åtta år. 

När S-regeringen abdikerar från sitt trygghetsansvar måste andra kliva fram. Vi moderater i Region Stockholm kommer inte att sätta oss på läktaren och se på när gängvåldet tillåts ta över vår region. Vi lovar att göra vad vi kan för att fylla det tomrum som regeringens misslyckande har skapat.

Vårt viktigaste vallöfte

Vårt viktigaste vallöfte till stockholmarna är därför en regional trygghetsmiljard som ska bidra till att ta tillbaka Stockholmsregionen från gängen.

Redan i dag spenderar Region Stockholm närmare 700 miljoner kronor per år på att öka tryggheten i våra verksamheter. Med en öronmärkt trygghetsmiljard för nästa mandatperiod ska vi ytterligare intensifiera vårt arbete för att kompensera för regeringens misslyckande.

Ersätta varje polis

Vi lovar att utöka antalet ordningsvakter och trygghetsvärdar ännu mer i kollektivtrafiken och på sjukhusen. Målet är att ersätta varje polis som försvunnit från länet med en ordningsvakt samt sätta upp ett par tusen nya trygghetskameror.

Självklart kan inte en ordningsvakt eller en trygghetskamera ersätta en polis. Men min ambition är att vi i Region Stockholm ska göra allt som står i vår makt för att bidra till att öka tryggheten och säkerheten i vår region. Och med en moderatledd regering på plats efter hösten val kan vi tillsammans ta tillbaka Stockholmsregionen från gängen och göra samhället tryggt igen.