I Albano annonseras nybyggda studentlägenheter ut för 7 000 kr i månaden. Ett långsiktigt nationellt mål bör sättas att hyran inte ska överstiga en tredjedel av CSN-inkomsten i hushållet, skriver Disa Ahlblom-Berg och Simon Froster Delbom, Stockholms universitets studentkår (SUS) Foto: Sacharias Källdén/Pressbild

Debatt: Studenter har inte råd med de nybyggda studentlägenheterna

Vi välkomnar att bostadsföretag nu bygger studentbostäder i Stockholm. Med med hyror på 7 000 kronor eller mer har studenter inte råd att bo där. Målet borde vara att hyran inte ska överstiga en tredjedel av CSN-inkomsten, skriver representanter för Stockholms universitets studentkår.

  • Publicerad 06:15, 22 aug 2022

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Trots att det endast är veckor kvar till valdagen lyser de politiska förslagen med sin frånvaro.

Terminsstarten närmar sig för Stockholms högskole- och universitetsstudenter. Som många gånger tidigare rapporteras det i media om bristen på studentbostäder i Stockholm.

Stockholm är i ett stort behov av fler studentbostäder och har varit så under en lång tid. Under de 14 år som Sveriges förenade studentkårer (SFS) har tagit fram sin bostadsrapport har Stockholm blivit rödlistat varje år. Sannolikheten för att Stockholm ska slippa rödlistning i årets rapport är låg.

Riskerar att förvärras

Tyvärr så stannar inte de bostadsrelaterade utmaningarna för studenter i Stockholm vid bristen på studentbostäder. Hyresnivåerna i nyproduktionen är ett växande problem som riskerar att förvärras ytterligare av den höga inflationstakten.

Problematiken fångas in av bostadsföretagen själva. Allmännyttiga Svenska Bostäder har under sommaren gjort reklam på Facebook och Instagram för sina lediga nyproducerade studentbostäder i Albano.

7 000 för 21 kvadratmeter

Med hyror på ungefär 7000 kr exklusive hushållsel för 21 kvadratmeter är det lätt att förstå varför företaget måste göra reklam för att få studenter att vilja hyra bostäderna. Studenter har helt enkelt inte råd med så höga hyror.

I början av 2022, innan de breda prisuppgångarna, beräknade SSCO – Stockholms Studentkårer att studenter i genomsnitt förlorar 2673 kronor varje månad. Detta beräknat på en medelhyra på 4 785 kronor och inkomst genom CSN (bidrag + lån) på 11 088 kronor.

Naturligtvis välkommet

Andra bostadsbyggare är inte bättre. Privata bostadsföretaget K2A:s nyproduktion i Barkarbystaden kostar en student 7 135 kronor i månaden för 22 kvadratmeter. Stockholmsstudentbostäders (SSSB) nyproduktion i Björkhagen har hyror på 7 180 kronor för 22 kvadratmeter exklusive vatten och hushållsel.

Vi välkomnar naturligtvis att bostadsföretag investerar i och bygger studentbostäder i Stockholm. Utan dessa investeringar skulle studentbostadsbristen vara ännu större och fler studenter skulle tvingas söka sig till en osäker andrahandsmarknad.

Hinder för studier

Men studentbostadskrisens två sidor med dels utbud som inte matchar efterfrågan och dels hyror som studenter har svårt att betala måste belysas.

Bostadsföretagen behöver göra mer för att pressa ned hyrorna så att bostäderna blir mer tillgängliga för fler studenter. Svaga ekonomiska förutsättningar ska inte vara ett hinder för studier i Stockholm.

Politikernas ansvar i den situation som vi ser i Stockholm idag bör inte underskattas. Såväl kommunala som regionala och nationella politiker måste göra betydligt mer. Trots att det endast är veckor kvar till valdagen lyser de politiska förslagen med sin frånvaro. Politiken måste ha visioner och reformer för att visa att en annan studentbostadssituation är möjlig.

Kräver höjd bidragsdel

Vi tycker att ett långsiktigt nationellt mål om att hyran inte ska överstiga en tredjedel av det samlade CSN-inkomsten i hushållet bör sättas. För att åstadkomma detta krävs det ett mer tillgängliggjort bostadsbidrag och en höjd bidragsdel i studiemedlet.

Kommunerna måste göra det lättare och billigare för bostadsföretagen att påbörja nybyggnation. Till detta behöver bostadsföretagen bli bättre på att minska sina kostnader. På dessa sätt kan fler få möjligheten att studera i Stockholm och ta del av de studentbostäder som byggts de senaste åren.