Sverigedemokraterna har fått en ny medlem som snabbt fått en plats som ersättare i Stadsbyggnadsnämnden – Jerker Söderlind. Tidigare en någorlunda respekterad arkitekt, men som numera – möjligen i brist på annan uppmärksamhet – valt att liera sig med Sverigedemokraterna.

Jerker Söderlind ger Sverigedemokraterna något de saknat – en viss expertis på stadsbyggande och arkitektur och har uppenbarligen fått fritt fram att driva sina käpphästar. En sådan är att det är ”hål i huvudet” att ha stora grönområden inne i staden.

https://www.mitti.se/nyheter/sd-vill-ge-gront-ljus-for-att-bygga-i-nationalstadsparken/repuio!XVBx1FKW1qqO4qMiK2D0A/

Vips är SD i konflikt

Tills alldeles nyligen föreföll det som om Sverigedemokraterna var angelägna att stå på stadsmiljörörelsens sida – SD motsatte sig Nobel Center på Blasieholmen, likaså Gröna Lunds planer på att täcka Skansenberget med ännu mer berg- och dalbanor och fritt fall, motsatte sig en brutalistisk skapelse på Fleminggatan och vandaliseringen av Stigbergsparken.

Men så plötsligt – Jerker Söderlind gör entré – och vips är SD i konflikt med stadsmiljörörelsen. Jerker Söderlind har som konsult åt Stockholms stad argumenterat för att berörda medborgare inte har med saken att göra – när man bygger är det inte för dem utan för helt andra.

Hem och gråta

Lokala opinioner göre sig ej besvär utan kan bara gå hem och gråta. Årsta gärde – efter ett omsorgsfullt genomfört samråd med boende i Årsta och Östberga bestämde stadens politiker att Årstafältet skulle bli en stor landskapspark.

När Michael Söderlund, moderat, blivit nytt stadsbyggnadsborgarråd revs denna överenskommelse med invånare upp. Nu byggs nästan hela Årstafältet bort. Jerker Söderlind applåderar. Ett stort svek mot medborgarna.

Därför är jag inte det minsta förvånad över att Jerker Söderlind fått Peter Wallmark att skriva en motion om att bebygga Storängsbotten och Idrottsparken, där Ryttarstadion och Östermalms IP ligger, med bostäder.

Tog snabbt avstånd

Det nuvarande stadsbyggnadsborgarrådet, moderaten Joakim Larsson, har snabbt tagit avstånd, vilket vi är tacksamma för. Yimby (Yes in my backyard), Stockholms fastighetsägareförening, Stockholms studenter och några udda moderater har kommit med liknande förslag.

Därför vill jag tacka Sverigedemokraterna och Peter Wallmark för denna motion – det torde göra det avsevärt svårare för andra aktörer att driva frågan, som nu blivit sverigedemokratisk politik.