År 2020 går till historien som ett mörkt år med en pandemi som har haft en kraftig inverkan på allas våra liv. När vardagen för många har inneburit en mer hemmasittande tillvaro har samtidigt våldsbrottsligheten bitit sig fast på höga nivåer. Skjutningar och sprängningar slog förra året återigen dystra rekord.

Sedan jag tillträdde som trygghetsborgarråd har vi gjort allt vi kunnat för att på kommunal nivå bidra till att vända utvecklingen. Vi har sedan valet 2018 femdubblat antalet trygghetskameror och mångdubblat antalet fysiska skydd mot terrorattentat. Hundra miljoner avsätts årligen till tryggare stadsmiljöer genom fysiska trygghetsinveteringar.

Femdubblat vakter

Men framför allt har Stockholms stad har gjort en historisk och nyskapande satsning på kommunalt anlitade ordningsvakter. Sedan valet har vi mer än femdubblat antalet vakter som hittills ingripit mot tusentals brott. Vi kan som stad vara oerhört stolta över att detta projekt blivit känt som Stockholmsmodellen och inspirerat till liknande insatser i flera städer. Men det räcker inte.

Tragiskt nog begränsas våra oförtrutna ambitioner gällande ordningsvakter av en förlegad nationell lagstiftning. Vakterna får nämligen enbart verka på vissa givna förordningsområden där vi tvingas ansöka om tillstånd för varje litet område som vakterna ska verka på. Sedan maktskiftet har vi lyckats mer än fördubbla antalet förordningsområden men allt för ofta sätter lagen käppar i hjulet och nekar våra vakter tillträde till olika platser - trots att de är dokumenterat otrygga.

Sökt tillstånd - fått nej

Humlegården, Kungsträdgården, Sveavägen, Mälarhöjden, och Hornsbergs strand är alla platser där vi sökt tillstånd för ordningsvakter, men nekats. På den sistnämnda platsen har vi nekats tillstånd två år i rad efter överklaganden. Ett tragiskt exempel på hur den nationella lagen påverkar vårt trygghetsarbete negativt.

Men skam den som ger sig.

Nu lanserar Stockholms stad ett pilotprojekt med kommunalt anlitade väktare för att säkerställa uniformerad trygghetspersonal på platser där våra ordningsvakter inte får verka. Väktare har förvisso inte lika stora befogenheter som ordningsvakter men täcks således inte heller av den våta filt som lagstiftningen lägger över kommunernas trygghetsarbete. Vi satsar därför totalt fem miljoner under 2021 för att initialt kunna ha tre patruller som kan verka över hela dygnet, över hela staden, på alla platser där otrygghet uppstår.

Prioriterade platser

Vi avser prioritera de platser där vi nekats ordningsvakter. De kommer i likhet med ordningsvakterna även arbeta uppsökande och kontaktskapande och i nära samarbete med polisen. Väktarna kommer även arbeta med statistikinsamling kopplat till Tyck-till-appen samt traditionell väktarbevakning vilket redan under årets första vecka lönade sig då en patrull släckte en potentiellt mycket förödande och kostsam skolbrand i Söderort. Med andra ord har satsningen troligtvis redan varit värt pengarna. 

Vid början av det nya året 2021 kvarstår de utmaningar som polisbristen, våldsbrottsligheten och otryggheten innebär. Tryggheten förblir högt prioriterad. Vi tänker inte rulla tummarna i väntan på åtgärder från en handlingsförlamad regering – vi agerar och tar vår del av ansvaret för ett tryggare Stockholm.