Höjda tomträttsavgälden kommer att drabba vanliga stockholmare hårt, menar Tomträttsupproret. Foto: Mostphotos

Debatt: Moderaterna – svik inte oss med tomträtt

Avgiften för tomträtt har i många fall mer än fördubblats de senaste åren. Det slår hårt mot mer än 100 000 vanliga stockholmare, skriver Tomträttsupproret i ett debattinlägg.

  • Publicerad 06:15, 10 jun 2021

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stockholm stad chockhöjer tomträttsavgälden. Moderaterna var under förra mandatperioden när ni var i opposition mot den höjningen. Nu har ni övergett den linjen. Vi som representerar 40 drabbade bostadsrättsföreningar med tillsammans över 7000 boende anser att detta är orimligt. Vi förväntar oss att Moderaterna står upp för sin politik och att den grönblå majoriteten lyssnar.

Avgiften för tomträtt har i många fall mer än fördubblats de senaste åren. Det slår hårt mot mer än 100 000 vanliga Stockholmare. Stora och oförutsägbara höjningar innebär en ökad månadsavgift på över 1000 kronor i månaden för en familj eller ensamstående äldre i en normaltrea. En ohållbar utveckling. Avgiften ger inte våra föreningar något tillbaka. Avgiften är endast ett sätt att fylla hål i Stockholms budget. Tomträttsavgälderna innebär en dold beskattning av alla som bor i bostadsrätt med tomträtt.

Dra i handbromsen

När Socialdemokraterna styrde i stadshuset föreslog de kraftiga höjningar 2017. Då protesterade Moderaterna. Nu gör ni tvärtom. Detta trots att regeringen Reinfeldt tillsatte en statlig utredning för att ändra systemet, ta bort chockhöjningar och skapa förutsägbarhet. En fråga Moderaterna fortsatt driver i riksdagen. Moderaterna och den grönblå majoriteten har gett ett utredningsuppdrag om att se över systemet i Stockholm. En utredning som inte är klar. Ändå drivs höjningarna vidare istället för att vänta på svaret.

Moderaterna behöver dra i handbromsen. Tänk om, stoppa chockhöjningarna. Stå upp för er politik. Gör något åt den dolda beskattningen av boende i bostadsrätt och småhus.

Göteborg förlorade i domstol

Göteborg har också försökt chockhöja avgifterna. De har tagits till domstol och förlorat. Höjningarna var orimliga. Ännu ett skäl för Stockholm att inte driva samma linje.

De kraftiga avgiftshöjningarna kan undvikas. Även om den statliga utredningen inte genomförts kan Stockholm själva lösa problemet. För det första underlätta för bostadsrättsföreningar att friköpa mark från staden och bli ägare till den mark deras bostäder står på. Tillämpa en värdering av marken som gör det praktiskt möjligt att friköpa. Dagens kraftiga övervärdering avskräcker alla från att försöka.. För det andra inför en spärregel för att undvika kraftiga avgiftshöjningar – det skapar förutsägbarhet. För det tredje sänk räntan som används för avgiften till den marknadsränta som gäller i övrigt – det sänker rätt tillämpat avgifterna för alla

Moderaterna och den grönblå majoriteten behöver lösa frågan.