Västertorp är ett av områdena i Stockholm där allmännyttans lägenheter säljs till hyresgästerna.

Debatt: "Hyresrätter reas ut på ungas bekostnad"

Att inte öppet redovisa vad man tänker sälja är helt enkelt inte rimligt, menar Alma Carlsson, SSU i ett debattinlägg. Därför kräver hon idag att majoriteten i stadshuset slutar mörka listorna över vad man kan tänka sig sälja ut.

  • Publicerad 06:15, 11 dec 2020

Det här är en debattartikel/insändare på Mitti. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

”Vi har långa listor.” Det var svaret när Anna König Jerlmyr (M) fick frågan om vilken egendom staden ska sälja ut. Svaret gavs i en intervju där finansborgarrådet med glädje meddelar att hennes prioritet framöver är att sälja så mycket som möjligt av det som stockholmarna äger gemensamt. På en rak fråga om hon kan tänka sig att sälja ett av stadens allmännyttiga bostadsbolag – alltså folks hem – så vägrar hon svara.

Riskkapitalister

Just det sista är mycket oroande. På senare tid har det blossat upp en debatt om internationella riskkapitalister som köper upp stora bestånd av bostäder, renoverar dessa och chockhöjer hyrorna. Folk tvingas flytta eftersom de helt enkelt inte har råd att bo kvar. Dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har belyst detta fenomen väl i filmen ”Push.” Att inte kunna svara ett rakt nej på en sådan fråga är en tydlig signal till alla som bor i allmännyttan: tro inte att du sitter säkert, snart kanske du får en ny hyresvärd.

Att moderaterna vill sälja ut det som staden och stockholmarna gemensamt äger förvånar nog ingen. Det är det ena benet av deras politik. Det andra är skattesänkningar, och det har König Jerlmyr redan gjort. Så mycket mer innehåll eller tankegods finns inte i moderat politik. Förra gången moderaterna styrde sålde de ut tusentals hyresrätter till kraftigt underpris. Det bidrog till den situation i har idag, där ungdomar utan rika föräldrar inte kan flytta hemifrån och en bostadsmarknad där priserna är kraftigt upptrissade. Den här mandatperioden säljer de återigen ut hyresrätter.

Ivrigheten att sälja

Ivrigheten att sälja hyresrätter är så stor att det nu – precis efter att statsministern inskärpt hur viktigt det är att folk inte träffas i större grupper – pågår köpstämmor, där stora grupper människor träffas. Mitt under brinnande pandemi, när vi alla måste hjälpas åt att minska smittspridningen. Vi noterar med besvikelse att Miljöpartiet, som styr Stockholm med Moderaterna, och som i valrörelsen lovade stockholmarna att inga lägenheter skulle säljas, inte hade kraft nog att hålla emot detta. Nu reas lägenheterna ut, och folk i vår ålder får ännu svårare att hitta en bostad.

Inga listor

För någon vecka sedan presenterade König Jerlmyr sin budget för nästa år. Vi läste igenom den för att hitta de listor hon berättat om som skulle innehålla vilka saker som skulle säljas. Till vår förvåning så fanns dessa listor inte med i budgeten. Detta gör oss mycket bekymrade. Man kan tycka olika i sak, vi tycker till exempel inte att simhallar, bostadsbolag och andra saker ska säljas ut. Men det vi brukar vara överens om är att man ska vara transparent och ärlig när man driver igenom sin politik. Att inte öppet redovisa vad man tänker sälja är helt enkelt inte rimligt. Därför kräver vi idag att König Jerlmyr slutar mörka säljlistorna. Stockholmarna har rätt att veta vad hon tänker sälja ut. Att mörka så stora beslut spär bara på politikerföraktet.

Fram med listorna – stå för din politik.