Jag sitter hemma i soffan och tittar på ett seminarium med Anders Tegnell, det sänds från Kista träff mitt i ett av de områden som pekats ut som mest problematiskt för att nå det nationella målet med en hög vaccinationstäckningt.

Inget att erbjuda

Intill mig i soffan sitter en tonåring som mest är som de flesta andra tonåringar men som har ett stort hjälpbehov i vissa situationer, besök i vården och vaccinationer är exempel på såna situationer. Hen har ett dolt handikapp, hen har autism.

Min tonåring vill vaccinera sig och i månader har vi försökt få det att bli så men det har inte varit lätt! När jag ringer vaccinationsbokningen i Region Stockholm för att boka en tid med de grundläggande stöd och anpassningar som en person med autism ofta behöver så blir de helt ställda. “Nej, någonting sånt kan inte vi erbjuda.”

Fem telefonsamtal

Nu är jag en driftig förälder med möjlighet att driva detta vidare. Jag har legat på vår lokala vårdcentral som först inte alls ville ta emot oss då de fått anvisning om att endast ta emot ambassadpersonal och personer som saknar svenskt personnummer. Det krävdes fem telefonsamtal med olika personer och ett läkarbesök med journalanteckning för att få henne undantagen deras snäva regler.

Jag har också kontaktat patientnämnden där det tog 30 minuters googlande, grävande och fråga kollegor innan de hittar en mottagning på Karolinska sjukhuset i Huddinge som tar emot spruträdda barn.

"Dock inte covid-19"

När jag ringer upp mottagningen för att fråga om remissförfarande möts jag av en varm röst som berättar att vi är välkomna till dem för både vaccinationer och blodprovtagning, dock kan de inte erbjuda vaccination för covid-19.

På mottagningen i Huddinge bedömer man att det är ungefär 800 barn som man avvisat i år och som blir utan sin vaccination för covid-19. På Karolinska sjukhuset i Solna finns en mottagning med liknande verksamhet som inte heller de kan erbjuda vaccination mot covid-19 annat än i undantagsfall, till exempel när ett barn ligger inneliggande på avdelning på sjukhuset.

Ingen kan svara

Ingen inom vården har kunnat svara på hur personer med funktionsnedsättning ska få tillgång till en inkluderande vård i samband med sin covid-vaccination.

Så här sitter jag i soffan med Anders Tegnell på skärmen och undrar hur det blev såhär, vem bestämde att inte alla personer har rätt att bli vaccinerade mot covid-19?