Miljonaffärer. Hyresrätter som ombildats i Västertorp har sålts vidare som bostadsrätter. För lägenhetsinnehavarna blev det stora vinster, men Dennis Wedin (M) anser ändå att staden har sålt till marknadsmässigapriser Foto: Sacharias Källdén & Pekka Pääkkö

Miljonklipp när ombildade lägenheter såldes vidare direkt

I februari ombildades kommunala hyresrätter i Västertorp. I april såldes två av lägenheterna vidare som bostadsrätter – en affär som gav miljonvinster till säljarna.

  • Publicerad 08:50, 28 apr 2021

Det var i slutet av februari som hyresgäster på Terrängvägen i Västertorp fick köpa loss sina lägenheter av det kommunala bostadsbolaget Familjebostäder. Två månader efter ombildningen, som var den första efter den grönblåa majoritetens maktövertagande 2018, har två av lägenheterna sålts vidare som bostadsrätter.

Kvadratmeterpriset vid ombildningen var 37 700 kronor innebar att de båda tvåorna på 55 kvadratmeter i februari bedömdes vara värda 2 073 500 kronor.

Här är priserna för hyresrätterna som staden vill sälja

Kraftig prisökning

När Hemnet nu redovisar slutpriser för försäljningarna som ägde rum i mitten av april har kvadratmeterpriset stigit till 54 545 kronor och 56 909 kronor. Slutpriserna för de nyblivna bostadsrätterna blev 3 miljoner respektive 3 130 000 kronor och innebär alltså miljonklipp för hyresgästerna som köpt bostäderna.

Enligt bostadsrättsföreningen har inga större renoveringar skett efter ombildningarna som kan ha höjt värdet på fastigheten. I övrigt vill föreningens ordförande inte kommentera försäljningarna.

"Underpris"

Oppositionsborgarrådet Karin Wanngård (S) anser att fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) har svikit sitt löfte om marknadsmässiga priser vid ombildningarna.

– De här lägenheterna har sålts till underpris. Det är inte rätt sätt att förvalta stockholmarnas egendomar, dessutom har vi förlorat viktiga hyresrätter på bostadsmarknaden. Det är dubbelfel, säger Karin Wanngård.

Wedin (M) är nöjd

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) tycker däremot att det är svårt att jämföra de två försäljningspriserna. I det ena fallet säljs en enskild lägenhet på en öppen marknad och i det andra fallet säljs en hel fastighet där enda möjliga köpare är hyresgästerna som bor där.

Dessutom har bostadspriserna varit på kraftig frammarsch det senaste året, påpekar han. I Hägersten-Liljeholmen har priset på bostadsrätter ökat med i snitt 7,5 procent på 12 månader och 4,2 procent det senaste kvartalet. Kvadratmeterpriserna på de ombildade lägenheterna ökade med 44–51 procent.

Anser du fortfarande att bostäderna såldes till marknadsmässiga priser?

– Ja, den gjordes utifrån en modell där man kollar på hela fastighetens behov, framtida underhållsbehov och så vidare. Dessutom var det över ett år sedan värderingen gjordes. Det på grund av att vi vill ha en gedigen process där vi gör rätt. Alternativet hade varit en snabb och slarvig process.