Den 9 juni är det dags för Europaparlamentsvalet i Sverige. Vid det senaste EU-valet låg valdeltagandet på 55 procent i landet, en ökning för tredje gången i rad. Trots denna uppgång förblir siffran betydligt lägre jämfört med riksdagsvalet, där 84 procent av väljarna deltog.

Samtidigt har Europaparlamentet ett stort inflytande över lagstiftningen vi ser runt omkring oss.

– Cirka hälften av punkterna på en fullmäktigedagordning i svenska kommuner påverkas direkt eller indirekt av beslut från EU-nivå, säger Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad.

Finansierar stadens projekt

Hon fortsätter med att säga att de lagar som föreslås och förhandlas i hög grad påverkas av vilka politiker som väljs in i Europaparlamentet. I det senaste valet gick det bra för den gröna gruppen i parlamentet, vilket ledde till framsteg inom klimat- och miljölagstiftning.

– Genom sin röst bidrar man till att välja vilken inriktning de politiska besluten på EU-nivå kommer ha de kommande fem åren.

Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad.

Julia Löfvenberg, EU Policy Advisor på Stockholms stad.

Privat

Stockholms stad är även aktiv när det kommer till att söka finansiering från EU:s fonder och program till projekt inom staden, tillägger Julia Löfvenberg. Projekt Spången, som syftade till att utveckla kompetensen hos stadens personal inom äldre- och funktionshinderomsorg samt skola, och Welcome House, som erbjuder stöd till nyanlända under deras första tid i staden, är två exempel.

Stora kunskapsluckor

Alice Bah Kuhnke (MP) har under de senaste fem åren suttit i Europaparlamentet. Hon tycker att man gör klokt i att rösta.

– Under min tid som minister tog jag emot en utredning som visade svart på vitt vilka låga kunskaper det finns om EU. Det är både tråkigt och allvarligt, säger hon.

Bah Kuhnke menar att politiker själva saknar tillräcklig förståelse för EU och brister i att informera medborgarna om EU:s betydelse på lokal nivå. Som tidigare demokratiminister hade hon relativt goda kunskaper och insikter, säger hon. Men som parlamentariker har hon fått nya perspektiv.

Alice Bah Kuhnke (MP), europaparlamentariker.

Alice Bah Kuhnke (MP), europaparlamentariker.

Fredrik Hjerling

– Något som verkligen har slagit mig är att vi redan nu vet vilka lagstiftningar och förändringar som kommer ske i Sverige inom fem till tio år. Man kan inte säga att man blir tagen på sängen utan man har verkligen alla chanser att påverka och förändra lagarna.

"Rör livets alla delar"

Just nu pågår tusentals lagstiftningar, säger hon. Från gemensamma laddare för våra mobiltelefoner till regler om kemikalier i leksaker, avgasutsläpp från bilar och marknadsföring av kläder, berör alla dessa lagar stockholmares vardag.

– Det är en rad frågor som rör livets alla delar. Barn, studenter, vuxna och gamla. Det finns många skäl till att faktiskt ta reda på vad de olika partierna vill och göra sitt val och rösta 9 juni, avslutar Alice Bah Kuhnke.