Rasmus Lenefors (S), ordförande i grundskolenämnden, välkomnar elevernas genomgång.

– Jag är glad att vi har engagerade elever som gör sin röst hörd för att våra skolor ska vara rena och trygga. Det har de givetvis helt rätt i. Inget annat duger. Jag ska träffa elevskyddsombuden på måndag och prata närmare med dem, säger han.

"Det måste lösas"

Det har gått ett år sedan städningen av kommunens skolor och förskolor lades ut på entreprenad. Sedan dess har städningen kantats av problem, vilket Mitt i Huddinge berättat om vid upprepade tillfällen. Fackförbundet Sveriges lärare gjorde en arbetsmiljöanmälan i höstas, kommunen kräver entreprenörerna på miljonbelopp i vite och kommunen har i sin tur själva krävts på vite i egenskap av huvudman.

– Vi vet att städningen fortfarande fungerar dåligt på en del av våra skolor, precis som eleverna belyser. Periodvis har det varit bättre, men det har inte skett tillräckligt stora förbättringar, säger Rasmus Lenefors.

Nu har det varit så här i ett år – hur länge kan det fortgå innan ni säger upp avtalet?

– Jag kan inte säga ett datum men från den politiska ledningen har vi varit tydliga med att det här måste lösas och det har högsta prioritet hos tjänstepersonerna. Vi har krävt entreprenörerna på viten som de har motsatt sig, därför har vi en dialog mellan våra och deras juridiska ombud. Den dialogen har intensifierats under våren.

Tidigare städades det under hela skoldagen och saker som att exempelvis bona golvet ingår inte i avtalet. Har de rätt förutsättningar att göra ett bra jobb?

– Avtalet ingicks under det förra styret och vi var emot upphandlingen. Nu står vi där vi gör och vår uppfattning är att man inte lever upp till avtalet och att det behöver åtgärdas primärt. Men vi är lyhörda för alla försämringar som personalen och eleverna upplever. 

Kommunen har ett sexårigt avtal med leverantörera.